További cikkek a Endokrinológia rovatból

Új módszer a pajzsmirigysebészetben a debreceni klinikán

Az új érzéstelenítési eljárásnak köszönhetően éber állapotban is fájdalommentesen végezhető el a beavatkozás.

hirdetés

Új érzéstelenítési eljárást alkalmaznak a pajzsmirigyműtéteknél a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az operáció alatt a beteg szedált, de éber állapotban van, kommunikálhat a műtétet végző orvosokkal. Az új módszerrel végzett beavatkozás a betegnek kevésbé megterhelő, mivel nem kell számolni az altatás esetenként előforduló kellemetlen utóhatásaival, illetve az intubáció lehetséges nehézségeivel – idézte az egyetem honlapjról a szon.hu.

A DE Klinikai Központjában a nyaki érműtéteket már több mint 10 éve helyi érzéstelenítésben végzik, az eljárás ultrahangvezérelt változatát pedig 5 éve vezette be az intézményben Gyöngyösi Zoltán aneszteziológus. A műtétnél gyakorlott sebészre van szükség, az éber állapotban lévő betegek mozdulhatnak, akár nyelhetnek is, ekkor a pajzsmirigy 2-3 centit is elmozdulhat. Erre pedig az operáló orvosnak gyorsan és pontosan kell reagálni.

– A pajzsmirigyműtét egyik legfontosabb lehetséges szövődménye a hangszalag átmeneti vagy végleges bénulása, mely rekedtséget okoz. Ez szerencsére nagyon ritkán fordul elő a gyakorlatunkban. A regionális anesztéziában végzett műtét alatt a beteggel történő beszélgetés során folyamatosan tudjuk ellenőrizni a hang változását, vagyis azt, hogy hangszalagokat beidegző ideg közelébe kerültünk, így a sérülése elkerülhető – ismertette Győry Ferenc adjunktus, a DE Klinikai Központ Sebészeti Klinika szakorvosa.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

szon.hu

Ajánlott cikkek