A tartós protonpumpa-inhibitor kezelés növeli a gyomorrák veszélyét

A reflux kezelésére szolgáló protonpumpa-inhibitorok hosszú távú alkalmazása egy új kutatás szerint összefügg a gyomorrák kockázatának megduplázódásával.

A daganatos betegség kockázata a PPI-kezelés időtartamával és adagjával volt arányos azt követően, hogy a Helicobacter pylori eradikációja megtörtént. A Helicobacter pylori eradikációja szignifikánsan csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát, de a sikeresen kezelt betegek egy jelentős részénél ennek ellenére kifejlődik a daganat, amely a harmadik vezető halálozási ok a daganatos betegségek között.

Egy korábbi kutatás is feltárta már a kapcsolatot a PPI-kezelés és a gyomorrák fokozott kockázata között, de mivel a H. pylori potenciális szerepét nem tudták igazolni, ezért az eredmények nem voltak kellően meggyőzőek.

Ennek a problémának a megoldására a kutatók összehasonlították a PPI-ket egy másik gyomorsav-csökkentő hatóanyagcsoporttal, a H2-receptor antagonistákkal. A 2003 és 2012 között végzett vizsgálatban 63397 felnőttet kezeltek hármas gyógyszerkomibnációval, ami PPI-t és kétféle antibiotikumot tartalmazott. A betegeknél ezt követően monitorozták a gyomorrák kialakulását, az átlagos utánkövetési időtartam 7,5 év volt, amely alatt 3271 résztvevő (5%) szedett PPI-ket átlagosan 3 évig, és 21729 résztvevő szedett H2-blokkolót.

A hármas terápiával kezelt betegek közül 153 esetben (0,24%) alakult ki gyomorrák. Ezeknél a betegeknél nem mutatták ki a H. pylori jelenlétét, de régóta fennálló gasztritiszben szenvedtek.

A PPI-kezelés a gyomorrák kockázatának több mint 2-szeres, egész pontosan 2,44-szeres emelkedésével volt összefüggésben, míg a H2-blokkolóknál nem észleltek emelkedett kockázatot. A hármas terápia és a daganat kialakulása között eltelt idő átlagosan 3 év volt.

A PPI-k gyakoribb szedése magasabb gyomorrák-kockázatot eredményezett, a napi gyakoriságú alkalmazás esetén 4,55-szeres volt a kockázat növekedése. Az alkalmazás időtartamának hossza szintén összefüggésben volt a daganat kockázatával, egyéves terápia után például 5-szörösére nőtt, 3 évnél hosszabb kezelés után pedig több mint 8-szorosára.

A PPI-k alkalmazása általánosságban biztonságosnak mondható, bár a hosszú távú alkalmazásuk során megfigyeltek különböző nemkívánatos eseményeket, például pneumoniát, szívinfarktust és csonttöréseket, és kutatások igazolták, hogy a PPI-k fokozzák a gasztrin termelődését, ami egy erős növekedési faktor.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek