Címke: mellékhatás

Az amerikai felnőttek harmada tudtán kívül depressziót okozó gyógyszert szed

Egy amerikai kutatók által végzett elemzés szerint a felnőtt lakosság több mint egyharmada szed olyan receptköteles gyógyszereket, amelyek potenciálisan depressziót okozhatnak vagy növelhetik az öngyilkosság kockázatát.

Megjelenés: 2019. 03. 19.
Tovább

Nem hatékonyak az elhúzódó köhögés kezelésére szedett gyógyszerek

Nincs rá bizonyíték, hogy az elhúzódó köhögés kezelésére szedett gyógyszerek bármilyen jótékony hatással járnának - állapították meg svájci szakemberek egy új tanulmányban, amely szerint hét páciensből egy ráadásul inkább a negatív mellékhatásait tapasztalja meg ezeknek a készítményeknek.

Megjelenés: 2019. 01. 21.
Tovább

Vénába ültetett szivaccsal enyhíthetőek a kemoterápia mellékhatásai

Vénába ültetett kicsi, 3D nyomtatású szivacskával csökkentenék a kemoterápia  mellékhatásait, többek között a hajhullást és a hányingert. Az eddig állatokon tesztelt eszköz klinikai próbáit tervezik amerikai tudósok - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 01. 11.
Tovább

Új kutatás értékelte az antidepresszánsok veszélyeit

Az antidepresszánsok a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a fiatal és középkorú felnőttek körében, de ebben a korcsoportban viszonylag kevés információ áll rendelkezésre a különböző hatóanyagok biztonságosságával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 11. 23.
Tovább

Egyes antibiotikumok fokozhatják a vesekő kockázatát

Gyermekgyógyászati kutatások alátámasztották, hogy bizonyos antibiotikumokkal történő kezelés során jelentősen megnő a vesekő kialakulásának kockázata, különösen fiatal korban.

Megjelenés: 2018. 10. 21.
Tovább

Sok gyógyszer káros hatással van a bélbaktériumokra

Az EMBL kutatói szerint négyből egy gyógyszer gátolja a bélbaktériumok működését, és emiatt antibiotikumszerű mellékhatásokat is okoznak, valamint elősegíthetik az antibiotikum-rezisztencia terjedését.

Megjelenés: 2018. 08. 10.
Tovább

Gyulladásos bélbetegséget okozhatnak egyes antidiabetikumok

Egy kutatás szerint a dipeptidil-peptidáz-4 inhibitor csoportba tartozó antidiabetikumok fokozzák a gyulladásos bélbetegség kockázatát.

Megjelenés: 2018. 06. 12.
Tovább

Mellékhatásokkal kapcsolatos új kutatási eredmények

Kutatók új eredményeket tettek közzé a paracetamol terhesség alatti alkalmazása során észlelt káros hatásokkal, a dipeptidil-peptidáz-4 inhibitor csoportba tartozó antidiabetikumok, egyes antidepresszánsok és bizonyos vaspótló készítmények mellékhatásaival kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 05. 28.
Tovább

Időseknél gyakori a sok mellékhatást okozó gyógyszerek felírása

A magas antikolinerg kockázattal rendelkező gyógyszerek szedése súlyos mellékhatásokat okozhat, például kognitív zavarok, elesés, demencia és halálozás formájában, mégis kevés információ áll rendelkezésre a magas kockázatú antikolinerg szerek felírásával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 03. 28.
Tovább

Kétmilliárd forint uniós forrás jut a betegbiztonság erősítésére

A beteg- és élelmiszerbiztonság, a táplálkozás-egészségügy és az egészségtudatos magatartás segítése a célja annak a programnak, amelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) indít kétmilliárd forintos uniós keretösszeggel.

Megjelenés: 2018. 03. 14.
Tovább

Egy új kutatás feltárja a szteroidok hosszú távú mellékhatásai mögött álló mechanizmust

Mélyebb betekintést nyújtanak egy új kutatás eredményei a széles körben alkalmazott hormonok hatásmechanizmusába és mellékhatásaiba.

Megjelenés: 2018. 01. 17.
Tovább

Rövid távú szteroidkezelés után is gyakoriak a súlyos mellékhatások

Az Egyesült Államokban minden évben több millió alkalommal írnak fel orvosok a betegeiknek egy heti szteroidkezelést, többnyire hátfájás enyhítésére vagy egy makacs köhögés, esetleg allergiás tünetek mérséklésére. Egy új kutatás eredményei viszont azt igazolják, hogy nagyobb körültekintéssel kellene eljárniuk, mivel még a rövid távú kezelés is potenciálisan súlyos mellékhatásokkal járhat.

Megjelenés: 2017. 12. 23.
Tovább

Az EMA Farmakovigilancia bizottsága több vizsgálatot indított mellékhatások miatt

A PRAC bizottság novemberi ülésén két biztonságossági vizsgálatot kezdeményezett és lezárt egy ismételt vizsgálatot, amelynek eredményeként bizonyos paracetamol hatóanyagú gyógyszerek forgalomba hozatalának felfüggesztését rendelte el.

Megjelenés: 2017. 12. 04.
Tovább

Ismét lakossági kampányt indított az OGYÉI a gyógyszer-mellékhatások bejelentéséről

November 20–24-e között zajlik több uniós tagállammal egyszerre az OGYÉI lakossági médiakampánya, amelynek célja, hogy minél többen jelentsék a feltételezett gyógyszer-mellékhatásokat.

Megjelenés: 2017. 11. 20.
Tovább

A tartós protonpumpa-inhibitor kezelés növeli a gyomorrák veszélyét

A reflux kezelésére szolgáló protonpumpa-inhibitorok hosszú távú alkalmazása egy új kutatás szerint összefügg a gyomorrák kockázatának megduplázódásával.

Megjelenés: 2017. 11. 02.
Tovább

Új kutatási eredmények és hatósági jelentések gyógyszer-mellékhatásokkal kapcsolatban

Számos új kutatás tárt fel eddig nem ismert vagy nem igazolt mellékhatásokat széles körben alkalmazott hatóanyag-csoportoknál, illetve hatósági figyelmeztetés is megjelent fontos biztonságossági kockázatokkal kapcsolatban.

Megjelenés: 2017. 10. 22. | Frissítve: 2017. 10. 23.
Tovább

Új biztonságossági figyelmeztetés a humán epoetinek által kiváltott súlyos bőrreakciókról

Súlyos bőrreakciókat (SCARs – Severe cutaneous adverse reactions) jelentettek az epoetinekkel kezelt betegeknél. Ezek magukban foglalták a Stevens-Johnson szindróma (SJS) és toxikus epidermális necrolysis (TEN) eseteit, amely esetek közül néhány halálos kimenetelű volt.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Újabb fájdalomcsillapító esetében igazolódott a halláskárosító hatás

Amerikai kutatók igazolták, hogy a nem szteroid gyulladásgátló diflunisal gátolja a hallás folyamatában kulcsfontosságú szerepet játszó presztin működését.

Megjelenés: 2017. 09. 06.
Tovább

Súlyos biztonságossági aggály merült fel bendamusztin készítmények off label alkalmazása során

A közelmúltban végzett klinikai vizsgálatokban fokozott mortalitást figyeltek meg azokban az esetekben, amikor a bendamusztint nem jóváhagyott kombinációban vagy indikációban alkalmazták. A halálos kimenetelű toxicitás főleg (opportunista) fertőzéseknek volt köszönhető, azonban néhány esetben halálos kimenetelű kardio-, neurológiai, és légzőrendszeri toxicitásról is beszámoltak.

Megjelenés: 2017. 05. 24.
Tovább

Sok mellékhatásra csak a gyógyszerek engedélyezése után derül fény

Egy új elemzés szerint az amerikai hatóság által egy évtized során engedélyezett gyógyszerek közel egyharmadánál néhány évvel a jóváhagyás után váratlan, esetenként életveszélyes mellékhatásokról vagy szövődményekről számoltak be.

Megjelenés: 2017. 05. 17.
Tovább