Egyes antibiotikumok fokozhatják a vesekő kockázatát

Gyermekgyógyászati kutatások alátámasztották, hogy bizonyos antibiotikumokkal történő kezelés során jelentősen megnő a vesekő kialakulásának kockázata, különösen fiatal korban.

„A vesekő prevalenciája az elmúlt 30 évben 70 százalékkal nőtt, legnagyobb mértékben serdülők és nők körében, korábban a gyermekkori vesekő nagyon ritka volt” – mondta a kutatás vezetője.

„A gyakoriság növekedésének pontos okát nem ismerjük, de az eredményeink alátámasztják, hogy az orális antibiotikumoknak jelentős szerepe van, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy gyermekeknek sokkal gyakrabban írnak fel antibiotikumot, mint felnőtteknek.”

A kutatás eredményei a Journal of the American Society of Nephrology folyóiratban jelentek meg.

Az angliai kutatócsoport 13 millió felnőtt és gyermek kórtörténetét elemzte, akik 1994 és 2015 között jártak háziorvosnál. A kutatók mintegy 26 ezer vesekőben szenvedő betegnél elemezték a korábbi antibiotikum-expozíciót, 260 ezer fős kontrollcsoporttal összehasonlítva.

Az elemzés során azt találták, hogy öt antibiotikum-osztályra volt jellemző a vesekő-betegség diagnózisával való összefüggés: az orális szulfonamidok, cefalosporinok, fluoroquinolonok, nitrofurantion és széles spektrumú penicillinek osztályaira. Az életkor, nem, rassz, húgyúti fertőzés, egyéb gyógyszerek és betegségek szerinti korrekciót követően a szulfonamidok esetében közel duplája volt a vesekő kialakulásának kockázata, a széles spektrumú penicillinek esetében pedig 27 százalékos volt a kockázat emelkedése.

A vesekő kialakulásának kockázata gyermekeknél és serdülőknél volt a legmagasabb, ami az antibiotikum szedését követően több évvel is fennmaradt, bár csökkenő mértékben.

Kutatók már korábban bizonyították, hogy az antibiotikumok megváltoztatják a humán mikrobióta összetételét, és a bélrendszeri, illetve húgyúti mikrobióta zavara összefüggésben van a vesekő kialakulásával.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy más vizsgálatok szerint a felírt antibiotikumok közel 30 százaléka nem megfelelő a beteg számára, és gyermekeknek sokkal több antibiotikumot rendelnek a kezelőorvosok, mint bármelyik más korcsoportnak, ezért célszerű felülvizsgálni az antibiotikum-felírási gyakorlatot, mivel ez hozzájárulhat a vesekő magas előfordulási gyakoriságának csökkentéséhez.

 

Gregory E. Tasian et al, Oral Antibiotic Exposure and Kidney Stone Disease, Journal of the American Society of Nephrology (2018). DOI: 10.1681/ASN.2017111213

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek