Kockázatok és mellékhatások

Egyre ismertebb az étrend-kiegészítők mellékhatásainak bejelentésére szolgáló felület.

hirdetés

Már több mint negyvenen jelezték a Nutrivigilancia oldalon, hogy valamilyen nemkívánatos mellékhatást tapasztaltak bizonyos étrend-kiegészítők fogyasztása után.

A november vége óta működő felület egyik megálmodója, Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője azt szeretné elérni, hogy a bejelentőrendszert minél többen használják, mivel az esetleges mellékhatások zöme eddig feltehetőleg rejtve maradt. 

Eddig főként a fogyasztók jelentették be panaszaikat, melyek túlnyomórészt az emésztőrendszert érintették, de voltak súlyosabb esetek is, így érkezett beszámoló eszméletvesztésről, súlyos pajzsmirigy eltérésről, vesekőképződésről is. Csupor Dezső hangsúlyozza, hogy egy-egy bejelentés után még nem állapítható meg ok-okozati összefüggés az étrend-kiegészítő elfogyasztása és a nemkívánatos tünet megjelenése között, ugyanakkor minden beérkező panaszról értesítik a gyártókat. Ha több, hasonló beszámoló érkezik egy-egy termékkel kapcsolatban, akkor azt a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem munkatársai elemzik az ok-okozati összefüggéseket keresve. A honlap üzemeltetői várják nemcsak a fogyasztók, hanem a gyógyszerészek, az orvosok és más egészségügyi szakemberek jelzéseit is, ezért felvették a kapcsolatot a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőivel, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékeseivel is. A Magyar Orvosi Kamara üdvözli és a rendelkezésére álló eszközökkel népszerűsíti a kezdeményezést.  

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MOK hírek

Ajánlott cikkek