Sok gyógyszer káros hatással van a bélbaktériumokra

Az EMBL kutatói szerint négyből egy gyógyszer gátolja a bélbaktériumok működését, és emiatt antibiotikumszerű mellékhatásokat is okoznak, valamint elősegíthetik az antibiotikum-rezisztencia terjedését.

Az EMBL kutatói szerint négyből egy gyógyszer gátolja a bélbaktériumok működését, és emiatt antibiotikumszerű mellékhatásokat is okoznak, valamint elősegíthetik az antibiotikum-rezisztencia terjedését.

A kutatás eredményei a Nature folyóiratban jelentek meg.

A kutatócsoport több mint 1000 forgalomban lévő gyógyszert vizsgált meg 40 reprezentatív baktériumfajon, amelyek a humán bélflóra részét képezik, és azt találták, hogy a nem antibiotikum típusú gyógyszerek több mint negyede (923 közül 250) legalább egy baktériumfaj növekedésére hatással volt.

Az elmúlt években számos kutatás igazolta, hogy a bélflóra összetétele jelentős befolyással van az egészségi állapotra. Közismert, hogy antibiotikumok gasztrointesztinális mellékhatásainak hátterében a bélflóra működésének befolyásolása áll.

Nemrég kutatók bizonyították, hogy nem antibiotikus hatású gyógyszerek is változásokat eredményeznek a bélflórában, de ennek a jelenségnek a teljes spektruma eddig nem volt ismert. Az új kutatás az első, amely szisztematikusan elemzi a forgalomban lévő gyógyszerek és egyes bélbaktérium-fajok közötti közvetlen interakciót. Az adatok alátámasztják, hogy nem csak fertőzésellenes szerek gátolják a bélbaktériumok szaporodását, hanem számos más terápiás osztályba tartozó készítmény is.

„Meglepődtünk, hogy milyen sok, nem antibiotikus hatású gyógyszer károsítja a bélflórát” – mondta a kutatás vezetője. „Annál is inkább, mert ez még nem is a végleges adat, ennél előreláthatóan sokkal több hatóanyagról fog bebizonyosodni, hogy kedvezőtlenül befolyásolja a bélbaktériumok összetételét és működését. A bélflóra összetételének megváltozása hozzájárul a gyógyszer-mellékhatások kialakulásához is, sőt a gyógyszer hatásosságát is befolyásolhatja.”

A kutatás arra is rávilágít, hogy a nem antibiotikus hatású szerek szedése is hozzájárulhat az antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez, mivel a mikróbák általános rezisztencia mechanizmusaiban nagy mértékű átfedés van.

„Kicsit ijesztőek ezek a felfedezések, ha figyelembe vesszük, hogy az emberek mennyi, nem antibiotikus hatású gyógyszert szednek, gyakran hosszú ideig. Viszont nem minden gyógyszer van hatással a bélflórára, és nem mindegyiknél van átfedés a rezisztenciáért felelős mechanizmusban. Bizonyos esetekben egyes nem antibiotikus hatású szerekkel szembeni rezisztencia szenzitivizálja a szervezetet specifikus antibiotikumokra, így akár optimális gyógyszerkombinációkat is meg tudunk tervezni.”

„A továbbiakban a gyógyszerek és a mikróbák közötti kölcsönhatások mélyebb feltárása a célunk, különösen komplex bélflóra tenyészetekben, ez pedig segíteni fog annak jobb megértésében, hogy miért reagálnak eltérően egyes személyek ugyanarra a gyógyszeres kezelésre” – tette hozzá Dr. Zeller.

Extensive impact of non-antibiotic drugs on human gut bacteria, Nature (2018). nature.com/articles/doi:10.1038/nature25979

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek