Címke: rezisztens

Az MTA Lendület program új eredményei segíthetnek a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásának leküzdésében

A Semmelweis Egyetemen működő MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia kutatói egy olyan molekuláris folyamatra bukkantak, amely fontos szerepet játszik a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásában.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Aggasztó mértékben növekedett a gyógyszereknek ellenálló HIV-megbetegedések száma

Aggasztó mértékben észlelték a HIV-vírus gyógyszereknek ellenálló fajtáját Afrikában, Ázsiában és Amerikában - olvasható a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

Megjelenés: 2019. 11. 25.
Tovább

Egyes antidepresszánsok hatékonyak lehetnek több fertőző betegség ellen

Amerikai kutatók új felfedezést tettek több antidepresszáns hatóanyaggal kapcsolatban, ami áttörést hozhat az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben.

Megjelenés: 2019. 09. 10.
Tovább

Széles körben elérhető antibiotikumok lehetnek hatásosak az MRSA ellen

A cambridge-i egyetem és a Wellcome Sanger Intézet kutatói feltárták, hogy bizonyos MRSA-fertőzések legyőzhetőek lehetnek olyan antiibotikumok segítségével, amelyek széles körben elérhetőek.

Megjelenés: 2019. 08. 30.
Tovább

Új biomarkert fedezhettek fel petefészekrák kemoterápiában

A tumor mikrokörnyezetének viselkedése megjósolhatja a rezisztencia kialakulását platinaalapú kemoterápiában – állítja egy új tanulmány.

Megjelenés: 2019. 08. 06.
Tovább

2,4 millióan halhatnak meg szuperbaktériumok miatt 2050-ig

Mintegy 2,4 millióan halhatnak meg a több antibiotikumnak is ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok okozta fertőzésekben Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában 2050-ig - derül ki az OECD szerdán közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2019. 03. 23.
Tovább

Új kombináció segíthet a Helicobacter pylori eradikációjában

A Helicobacter pylori az egyik legmagasabb prevalenciájú humán patogén, a H. pylori fertőzés világszerte a felnőtt népesség több mint 50 százalékát érinti. Az Egyesült Államokban a lakosság 30-40%-a fertőzött, és évente 2,5 millió beteg szorul kezelésre.

Megjelenés: 2019. 03. 17. | Frissítve: 2019. 03. 18.
Tovább

Súlyos probléma a gombaellenes szerekkel szembeni rezisztencia terjedése

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a gombás fertőzések kezelésére szolgáló hatóanyagokkal szembeni rezisztencia mértéke rohamosan emelkedik, ami járványok kitöréséhez vezethet.

Megjelenés: 2019. 01. 27.
Tovább

Kutatási eredmények az antibiotikum rezisztencia elleni küzdelemben

Aggasztó iramban szaporodik azoknak az ellenálló kórokozóknak a száma, amelyek az utolsó mentsvárként számon tartott antibiotikumokkal szemben is rezisztensek. Amennyiben folytatódik ez a tendencia, világszerte életveszélyes fertőzések üthetik fel a fejüket.

Megjelenés: 2018. 12. 23.
Tovább

Az antibiotikumok okozzák a sürgősségi ellátást igénylő gyermekgyógyászati gyógyszerreakciók többségét

A közelmúltban a rohamosan terjedő gyógyszerrezisztens kórokozók miatt jelentősen több figyelem irányult a szükségtelenül felírt antibiotikumokra, de a rövid távú hátrányokról, mint például az allergiás reakciókról és egyéb mellékhatásokról kevesebb szó esik.

Megjelenés: 2018. 12. 16.
Tovább

Új kutatási eredmények a rezisztens baktériumok elleni terápiás lehetőségekkel kapcsolatban

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia terjedése megállíthatatlannak látszik, és világszerte hatalmas kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszerek számára.

Megjelenés: 2018. 11. 19. | Frissítve: 2018. 11. 23.
Tovább

Jelentős kihívás az egészségügy számára az antibiotikum rezisztencia

Az egészségügyi ellátással összefüggésben, Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. A túlzott antibiotikum használat (benne a lakossági felhasználással) ugyanis oda vezetett, hogy gyógyszereknek ellenálló baktériumok jelentek meg.

Megjelenés: 2018. 11. 20.
Tovább

Az ÁNTSZ közzétette a kórházi fertőzésekről szóló 2017. évi jelentést

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján jelent meg az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója a nemzeti nosocomialis surveillance rendszer 2017. évi eredményeiről.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

Kutatók 8000 új, nagy hatékonyságú antibiotikum-kombinációt azonosítottak

Az UCLA biológusokból álló kutatócsoportja felfedezte, hogy több ezer olyan, 4 vagy 5 féle antibiotikumból álló kombináció létezik, amely sokkal hatékonyabb, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Megjelenés: 2018. 09. 05.
Tovább

Sok gyógyszer káros hatással van a bélbaktériumokra

Az EMBL kutatói szerint négyből egy gyógyszer gátolja a bélbaktériumok működését, és emiatt antibiotikumszerű mellékhatásokat is okoznak, valamint elősegíthetik az antibiotikum-rezisztencia terjedését.

Megjelenés: 2018. 08. 10.
Tovább

A penicillinallergia növelheti a C. difficile- és MRSA-fertőzések kockázatát

Penicillinallergia miatt számos esetben széles spektrumú antibiotikum felírására kerül sor. Egy brit populációs kohorsz tanulmányból az derült ki, hogy az allergia miatt magasabb az olyan meticillin-rezisztens baktériumfertőzések aránya, mint a Staphylococcus aureus (MRSA) vagy a Clostridium dificile.

Megjelenés: 2018. 07. 04.
Tovább

A rák és a köszvény kezelésében is segítséget jelenthet magyar kutatók új eredménye

A vörösvérsejtek felszínén található egyik transzportfehérje új változatára bukkantak az MTA-TTK Enzimológiai Intézet és az Országos Reumatológia és Fizioterápiás Intézet kutatói, akiknek felfedezése a rák és a köszvény kezelésében is új eredményeket hozhat.

Megjelenés: 2018. 05. 11.
Tovább

Forradalmi módszer a gyógyszerrezisztens tumorsejtek elleni harcban

A tumorok kiújulásának és a metasztázisok kialakulásának fő oka továbbra is a daganatsejteknek a kemoterápiával szembeni rezisztenciára való képessége, de egy új kutatás eredményei szerint a tumorsejteknek ez a képessége kikapcsolható lehet.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Továbbra is magas a kórházi fertőzések gyakorisága

2008 óta javuló tendencia figyelhető meg, ám még mindig magas a kórházi fertőzésekben szenvedő betegek aránya: a páciensek 8,4%-a érintett – derül ki az ECDC legfrissebb jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Továbbra is emelkedik a globális antibiotikum-fogyasztás

Annak ellenére, hogy az antibiotikum-rezisztencia globális egészségügyi válság kialakulásával fenyeget, az antibiotikumok alkalmazása világszerte 39 százalékkal emelkedett 2000 és 2015 között, aminek a fő oka az alacsony és közepes jövedelmű országok antibiotikum-fogyasztásának drámai növekedése volt.

Megjelenés: 2018. 03. 28.
Tovább

Értékelték a gyógyszer-rezisztens fertőzések leküzdésére tett lépéseket

Közzétették az első olyan független elemzés eredményeit, amely a gyógyszergyártók által az antibiotikum-rezisztencia ellen tett lépéseket mérte fel. A kutatás szerint a vállalatok erőfeszítéseket tesznek a túlzott antibiotikum-felhasználás visszaszorítására, a gyártás során a szennyvízbe kerülő antibiotikumok mennyiségének csökkentésére, valamint a rezisztens baktériumok terjedésének nyomon követésére.

Megjelenés: 2018. 01. 31.
Tovább

Áttörést hozhat egy új felfedezés az antibiotikum-rezisztencia legyőzésében

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia terjedése megállíthatatlannak látszik, és világszerte hatalmas kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszerek számára. Az antibiotikumok, mint például a penicillinek, cefalosporinok és karbapenemek a leggyakrabban felírt szerek.

Megjelenés: 2017. 12. 24.
Tovább

Új kezelési lehetőség a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen

A PLOS One folyóiratban közzétett kutatás eredményei szerint olyan új vegyületcsoportot fedeztek fel kutatók, amelyek kiegészíthetik vagy akár helyettesíthetik is a hagyományos antibiotikumokat, amelyek a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek miatt elveszítették a hatékonyságukat.

Megjelenés: 2017. 11. 02.
Tovább

Új antibiotikum-kombinációval legyőzhető lehet a szuperbaktérium

Kutatók igazolták, hogy az aztreonám, amikacin és polimixin-B kombinációja képes volt 24 órán belül elpusztítani az mcr-1 és mcr-5 géneket hordozó E. coli baktériumot, valamint megakadályozta a baktériumok újbóli szaporodását is. A hagyományos antibiotikum-kombinációk hatástalanok voltak az E. colival szemben, és a rezisztencia is gyorsan kialakult.

Megjelenés: 2017. 08. 30.
Tovább

Hatásosabb lehet a veszélyes baktériumok lelassítása, mint az elpusztításuk

Amerikai kutatók felfedeztek egy olyan mechanizmust, ami az azonos törzshöz tartozó baktériumok számára lehetővé teszi a kommunikációt, amikor a túlélésük veszélybe kerül. A kutatás alátámasztja, hogy a mikróbák közötti üzenetátvitel befolyásolásával le lehet lassítani a súlyos infekciókat, és a szervezet ez által képes leküzdeni a fertőzést anélkül, hogy a baktérium rezisztenciát fejlesztenének ki a kezeléssel szemben.

Megjelenés: 2017. 08. 23. | Frissítve: 2017. 08. 24.
Tovább

Új eszközt fejlesztenek ki a kutatók a vírusos és bakteriális fertőzések megkülönböztetésére

Az antibiotikumok életmentő gyógyszerek, de a túlzott alkalmazásuk miatt kialakult antibiotikum-rezisztencia mára az egyik legégetőbb világméretű egészségügyi veszélyforrássá vált. A University of Rochester Medical Center kutatói egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgoznak, ami segíthet a kezelőorvosoknak abban, hogy csak olyan betegeknek írjanak fel antibiotikumot, akinek arra valóban szüksége van.

Megjelenés: 2017. 08. 01. | Frissítve: 2017. 08. 02.
Tovább

Egy új kutatás szerint a háztartási fertőtlenítőkkel van összefüggésben az antibiotikum rezisztencia

Angliai kutatók felfedezése arra utal, hogy összefüggés van az antibiotikum rezisztencia kialakulásának mechanizmusa és a triklozánnal szembeni rezisztencia között, mely utóbbi egy széles körben alkalmazott háztartási fertőtlenítőszer.

Megjelenés: 2017. 07. 05.
Tovább

Új módszer a rezisztens szuperbaktériumok antibiotikum-érzékenységének helyreállítására

Egy új kutatás megnyithatja az utat olyan innovatív gyógyszerek kifejlesztése számára, amelyek helyreállítják az antibiotikumokra való érzékenységet a rezisztens szuperbaktériumok, mint például a Klebsiella pneumoniae esetében, amely világszerte a halálos kimenetelű pulmonális infekciók és szepszis esetek nagy részéért felelős.

Megjelenés: 2017. 06. 13.
Tovább