Az ÁNTSZ közzétette a kórházi fertőzésekről szóló 2017. évi jelentést

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján jelent meg az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója a nemzeti nosocomialis surveillance rendszer 2017. évi eredményeiről.

hirdetés

Ötvenegy fekvőbeteg ellátó intézmény 106 nosocomiális járványt valamint egy multirezisztens Acinetobacter baumannii (MACI) okozta pseudojárványt jelentett 2017. évben.

A 106 nosocomiális járvány 71,7%-a (N: 76) un. nem specifikus, vagyis egyéb közösségekben is előforduló járvány; míg 28,3%-a (N: 30) un. specifikus, azaz kizárólag egészségügyi intézményi körülmények között kialakuló járvány volt. Az előző évi nosocomiális járványhoz képest csökkent a bejelentett járványok száma, melynek oka elsősorban, hogy a nem specifikus enterális járványok száma 33,7%-al csökkent. A specifikus járványok száma lényegében nem változott.

A járványok során megbetegedettek száma 1 559 fő volt (2016. – 2 244 fő). A megbetegedések túlnyomó többségét (1 419 – 91,0%) a nem specifikus járványok során regisztrálták; a nem specifikus járványokban megbetegedettek 14,0%-a (199 fő) egészségügyi dolgozó volt.

A 30 specifikus járvány során 140 megbetegedést és 17 exitust (letalitás 12,1%) regisztráltak (2016-ben 25 exitus) illetve a 17 nem specifikus légúti járványban megbetegedett 251 ápolt közül 3 fő (letalitás 1,2%) elhalálozásáról értesültünk. A specifikus járványok során meghaltak kórformái a következők voltak: 4 fő véráramfertőzés, 2 fő sebfertőzés, 1 fő légúti fertőzés, 2 fő pneumónia, orrmelléküreg gyulladás, alsó légúti-, húgyúti- és sebfertőzés, 1 fő véráram-, seb- és alsó légúti fertőzés, 3 fő pneumónia, véráram-, sebfertőzés és ventriculitis, 2 fő pneumónia, véráram- és sebfertőzés, 2 fő pneumónia és véráram fertőzés, illetve 2 fő influenza és 1 fő legionellózis.

Hét multirezisztens Acinetobacter baumannii (MACI) okozta járvány során 12 ápolt, egy Pantoea agglomerans okozta járvány során 4 ápolt, egy methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus MRSA okozta járvány során 1 ápolt exitált; influenza A (H3N2) vírus okozta járvány során 2 ápolt, illetve egy Legionella pneumophila okozta járvány során 1 ápolt halt meg.

A nem specifikus nosocomiális járványok (N:76) túlnyomó többsége, 57 járvány (75,0%) enterális nosocomiális járvány volt. Az enterális járványok kórokozói elsősorban vírusok voltak: 38 calicivírus, 8 rotavírus, 1 Salmonella Typhimurium; 10 enterális járvány (17,5%) esetén ismeretlen maradt az aetiológia. Az ismeretlen aetiológiájú járványok többségénél, melynek száma az előző évhez képest csaknem a felére csökkent (figyelembe véve a negatív bakteriológiai vizsgálati eredményeket, a magas betegszámot, a gyors lefolyást, az általában enyhe klinikai tünetekkel járó kórképeket) is feltételezhető a járványok vírus eredete. Az enterális nosocomiális járványok főként a belgyógyászati jellegű (26), rehabilitációs (22), ápolási és krónikus belgyógyászati (20), pszichiátriai (13) osztályokon fordultak elő. Ezeken kívül még 1 intenzív osztályon és 5 manuális osztályon (sebészet, érsebészet, ortopédia, urológia) is előfordult enterális járvány. 

A 2016-ban előfordult 6 járványhoz képest 2017. évben 17 nem specifikus légúti járványt jelentettek a kórházak a következő megoszlásban: 6 influenza A (H3N2) vírus, 1 influenza A (H1N1) vírus, 3 influenza A vírus, 1 influenza B vírus, 3 influenza szerű ismeretlen eredetű járvány (2 járványban a mikrobiológiai vizsgálat negatív, 1 járványban mikrobiológiai vizsgálat nem történt), 2 kanyaró, valamint 1 Legionella pneumophila okozta járvány.

Az MRSA járványokon kívül a többi specifikus járvány (N: 14 járvány) 46,7%-ában lehetett multirezisztens kórokozó kóroki szerepét igazolni: 11 járványban multirezisztens Acinetobacter baumannii (MACI), 1-1 járványban multirezisztens Pseudomonas aeruginosa (MPAE), ESBL termelő Klebsiella pneumoniae, karbapenem rezisztens Pseudomonas aeruginosa volt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

ANTSZ

Ajánlott cikkek