Címke: járványügy

Hatástalan kézfertőtlenítő engedélyét vonta vissza az országos tiszti főorvos

A „glady-SEPT higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum” elnevezésű termék nem rendelkezik a jelzett baktericid, fungicid, virucid és tuberkulocid tulajdonsággal.

Megjelenés: 2020. 02. 28.
Tovább

Az ÁNTSZ közzétette a kórházi fertőzésekről szóló 2017. évi jelentést

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján jelent meg az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója a nemzeti nosocomialis surveillance rendszer 2017. évi eredményeiről.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

Októberben kezdi meg munkáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Október 1-jén kezdi meg munkáját az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére létrejött Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Megjelenés: 2018. 10. 01.
Tovább

Tanulmány a klímaváltozás egészségügyi hatásairól Magyarországon

Az extrém hőmérsékleti események jelentik a legfőbb egészségi kockázatot hazánkban - hívják fel a szerzők a figyelmet abban a tanulmányban, amely az éghajlatváltozás egészségügyi hatásait vizsgálja Magyarországon.

Megjelenés: 2018. 10. 01.
Tovább

Az ÁNTSZ heti tájékoztatója a hazai járványügyi helyzetről

Augusztus utolsó hetében 38 újabb nyugat-nílusi vírusos megbetegedést regisztráltak Magyarországon, az enterális fertőző betegségek közül 14%-kal nőtt a campylobacteriosis megbetegedések száma az előző hetihez viszonyítva. 

Megjelenés: 2018. 09. 01.
Tovább

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma útmutatója a 2018. évi védőoltásokról

A Módszertani Levél az Országos Epidemiológiai Központ által meghatározott, a 2018. évi védőoltási tevékenységre vonatkozó ismereteket, előírásokat illetve ajánlásokat foglalja össze.

Megjelenés: 2018. 03. 14. | Frissítve: 2018. 03. 20.
Tovább

Romániában 40-re emelkedett a kanyaró halálos áldozatainak száma

Újabb két gyermek halt meg kanyaróban Romániában, így ezzel negyvenre emelkedett az országban a ragályos betegség halálos áldozatainak száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Megjelenés: 2018. 03. 02.
Tovább

Megtriplázódott Európában a kanyaró gyakorisága

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ új elemzése szerint 2017-ben harminc európai ország összesen 14 451 kanyaróesetet jelentett be, mai több mint háromszorosa a 2016-ban bejelentett esetszámnak. 2016-ban összesen 4643 esetről számoltak be a helyi hatóságok.

Megjelenés: 2018. 02. 21.
Tovább

Új infektológiai központot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen

Új negyvenágyas, felnőtt és gyermek pácienseket egyaránt fogadó infektológiai központot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a beruházás előkészítésére 76,2 millió forint támogatást kapott az intézmény - tájékoztatta az SZTE közkapocslati igazgatósága szerdán az MTI-t.

Megjelenés: 2018. 02. 14.
Tovább

Súlyos következményekkel járhat a kanyaróoltások számának kismértékű csökkenése is

A Stanford University School of Medicine és a Baylor College of Medicine kutatói szerint az Egyesült Államokban a kanyaróoltások számának kismértékű csökkenése is aránytalanul nagyfokú emelkedést eredményezne a kanyarós megbetegedések számában és az ezek kezelésével összefüggő közegészségügyi kiadásokban.

Megjelenés: 2017. 08. 01. | Frissítve: 2017. 08. 03.
Tovább

Megoldódik a vakcinahiány

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pedig pénteken kezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.

Megjelenés: 2017. 07. 28.
Tovább

Magyarországon jó a járványügyi helyzet

Magyarország járványügyi helyzete jó, és a kanyarójárvánnyal összefüggésben a hatóságok és az egészségügyi intézmények megfelelően ellátták a feladatukat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán szerdán.

Megjelenés: 2017. 03. 30.
Tovább

Már tizenhatan haltak meg Romániában a kanyarójárvány miatt

Már 16 halálos áldozata van Romániában annak a kanyarójárványnak, amely elsősorban az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed - közölte vasárnap a Digi24 hírtelevízió.

Megjelenés: 2017. 02. 26.
Tovább