További cikkek a Infektológia rovatból

Új antibiotikum-kombinációval legyőzhető lehet a szuperbaktérium

Kutatók igazolták, hogy az aztreonám, amikacin és polimixin-B kombinációja képes volt 24 órán belül elpusztítani az mcr-1 és ndm-5 géneket hordozó E. coli baktériumot, valamint megakadályozta a baktériumok újbóli szaporodását is. A hagyományos antibiotikum-kombinációk hatástalanok voltak az E. colival szemben, és a rezisztencia is gyorsan kialakult.

hirdetés

Az amerikai kutatók azért kerestek új adagolási stratégiát és vizsgáltak többféle antibiotikum-kombinációt, hogy elkerülhető legyen a nagy dózisú polimixinek felírása, illetve hogy az egyes antibiotikumok hátrányos tulajdonságait ellensúlyozzák.

Miután 15 antibiotikum több tucat kombinációját megvizsgálták, amelyeket polimixin-B-vel alkalmaztak együtt, a kutatók két hatékony kezelést fedeztek fel. A polimixin-B és aztreonám, illetve polimixin-B és amikacin kombinációjának eredményeként a baktériumszám 24 óra elteltével nullára csökkent.

Ugyanakkor 96 óra után az E. coli képes volt ismét elérni a kiindulási szintet, és 10 nappal később az amikacin-rezisztens törzsek alcsoportja jelent meg polimixin-B és amikacin kezelés hatására. A polimixin-B és aztreonám hatására az E. coli perzisztens nem osztódó állapotba került, és csak a háromféle antibiotikum kombinációja eliminálta a baktériumot.

„Tudtuk, hogy a polimixinek önmagukban nem lesznek elég hatékonyak. Végül csak a háromféle gyógyszer szinergista hatása volt elégséges a baktériumok elpusztításához” – mondta a kutatás vezetője. Az ígéretes új eredmények az mcr-1 és ndm-5 törzsek elleni kezelési lehetőség alapjául szolgálhatnak.

„A Gram-negatív baktériumok, különösen az mcr-1 gént hordozó E. coli által jelentett fenyegetés aggasztó” – tette hozzá Dr. Bulman. „Véleményünk szerint az mcr-1 és ndm-5 megjelenése egyre szélesebb körben el fog terjedni, és bár az antibiotikumok aranykora még nem ért véget, de mindenképp szeretnénk segíteni a klinikusoknak az új baktériumtörzsek megjelenésére.”

„Az mcr-1 és ndm-5 törzsek valós fenyegetést jelentenek, egyrészt a rezisztencia nagy mértéke, másrészt a közösségben történő gyors terjedés miatt, ezért kellett a hagyományos kombinációkon túl kiterjesztenünk a kutatást.”

Ez a kutatás az első, amelyben három gyógyszer együttes alkalmazásával dolgoztak ki terápiás opciót az mcr-1 és ndm-5 géneket hordozó szuperbaktérium ellen. Az antibiotikum-rezisztens baktériumok gyors terjedése ismét előtérbe helyezte a polimixin típusú antibiotikumokat, amelyek hatékonyak, de vesekárosító hatásuk miatt ritkán alkalmazzák őket. Az új gyógyszerkombináció részeként a polimixinek is szélesebb körben hasznosíthatóak lehetnek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek