Címke: baktérium

A szennyezett levegő növeli a túlsúly kockázatát

A szennyezett levegő belélegzése károsítja a bélbaktériumokat, megnöveli a túlsúly, a diabétesz, a gyomor- és bélbajok és más krónikus betegségek kockázatát - derült ki a Boulderben lévő Coloradói Egyetem kutatásából.

Megjelenés: 2020. 06. 17.
Tovább

Az asztma súlyossága összefügg a légúti mikrobiom összetételével

A washingtoni egyetem új kutatása szerint a felső légutakban élő baktériumok fajtái összefüggésben vannak a gyermekkori asztma tüneteinek súlyosságával.

Megjelenés: 2019. 12. 23.
Tovább

Kutatók új, baktérium alapú gyógyszerhordozó rendszert fejlesztettek ki

Amerikai kutatók olyan új gyógyszerhordozó rendszert alkottak meg, amely forradalmasíthatja a daganatellenes kezelési lehetőségek körét.

Megjelenés: 2019. 07. 20.
Tovább

Új kombináció segíthet a Helicobacter pylori eradikációjában

A Helicobacter pylori az egyik legmagasabb prevalenciájú humán patogén, a H. pylori fertőzés világszerte a felnőtt népesség több mint 50 százalékát érinti. Az Egyesült Államokban a lakosság 30-40%-a fertőzött, és évente 2,5 millió beteg szorul kezelésre.

Megjelenés: 2019. 03. 17. | Frissítve: 2019. 03. 18.
Tovább

Kutatási eredmények az antibiotikum rezisztencia elleni küzdelemben

Aggasztó iramban szaporodik azoknak az ellenálló kórokozóknak a száma, amelyek az utolsó mentsvárként számon tartott antibiotikumokkal szemben is rezisztensek. Amennyiben folytatódik ez a tendencia, világszerte életveszélyes fertőzések üthetik fel a fejüket.

Megjelenés: 2018. 12. 23.
Tovább

Baktériumok állhatnak a nyelőcsőrák kialakulásának hátterében

Amerikai kutatók szerint legalább háromféle, a szájüregben előforduló baktériumfaj is közvetlenül hozzájárulhat a nyelőcsőrák kockázatának emelkedéséhez.

Megjelenés: 2018. 12. 23.
Tovább

A baktériumok fertőzőképességét meggátoló szénhidrátokat állítottak elő debreceni kutatók

A Debreceni Egyetem szénhidrátkémiai kutatócsoportja olyan vegyületeket állított elő, amelyek megakadályozhatják baktérium által okozott fertőzés kialakulását.

Megjelenés: 2018. 12. 06. | Frissítve: 2018. 12. 07.
Tovább

Új kutatási eredmények a rezisztens baktériumok elleni terápiás lehetőségekkel kapcsolatban

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia terjedése megállíthatatlannak látszik, és világszerte hatalmas kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszerek számára.

Megjelenés: 2018. 11. 19. | Frissítve: 2018. 11. 23.
Tovább

Jelentős kihívás az egészségügy számára az antibiotikum rezisztencia

Az egészségügyi ellátással összefüggésben, Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. A túlzott antibiotikum használat (benne a lakossági felhasználással) ugyanis oda vezetett, hogy gyógyszereknek ellenálló baktériumok jelentek meg.

Megjelenés: 2018. 11. 20.
Tovább

A penicillinallergia növelheti a C. difficile- és MRSA-fertőzések kockázatát

Penicillinallergia miatt számos esetben széles spektrumú antibiotikum felírására kerül sor. Egy brit populációs kohorsz tanulmányból az derült ki, hogy az allergia miatt magasabb az olyan meticillin-rezisztens baktériumfertőzések aránya, mint a Staphylococcus aureus (MRSA) vagy a Clostridium dificile.

Megjelenés: 2018. 07. 04.
Tovább

A bakteriofágok lehetnek az antibiotikumok alternatívái

Egy új klinikai vizsgálat eredményei szerint a baktérium-specifikus vírusok, azaz bakteriofágok alkalmazása biztonságos és jól tolerálható a bélrendszeri patogén baktériumok eliminálásában.

Megjelenés: 2018. 06. 13.
Tovább

Továbbra is magas a kórházi fertőzések gyakorisága

2008 óta javuló tendencia figyelhető meg, ám még mindig magas a kórházi fertőzésekben szenvedő betegek aránya: a páciensek 8,4%-a érintett – derül ki az ECDC legfrissebb jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Továbbra is emelkedik a globális antibiotikum-fogyasztás

Annak ellenére, hogy az antibiotikum-rezisztencia globális egészségügyi válság kialakulásával fenyeget, az antibiotikumok alkalmazása világszerte 39 százalékkal emelkedett 2000 és 2015 között, aminek a fő oka az alacsony és közepes jövedelmű országok antibiotikum-fogyasztásának drámai növekedése volt.

Megjelenés: 2018. 03. 28.
Tovább

Értékelték a gyógyszer-rezisztens fertőzések leküzdésére tett lépéseket

Közzétették az első olyan független elemzés eredményeit, amely a gyógyszergyártók által az antibiotikum-rezisztencia ellen tett lépéseket mérte fel. A kutatás szerint a vállalatok erőfeszítéseket tesznek a túlzott antibiotikum-felhasználás visszaszorítására, a gyártás során a szennyvízbe kerülő antibiotikumok mennyiségének csökkentésére, valamint a rezisztens baktériumok terjedésének nyomon követésére.

Megjelenés: 2018. 01. 31.
Tovább

Áttörést hozhat egy új felfedezés az antibiotikum-rezisztencia legyőzésében

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia terjedése megállíthatatlannak látszik, és világszerte hatalmas kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszerek számára. Az antibiotikumok, mint például a penicillinek, cefalosporinok és karbapenemek a leggyakrabban felírt szerek.

Megjelenés: 2017. 12. 24.
Tovább

Hatékony lehet a glatiramer-acetát a multirezisztens baktériumok ellen

Egy új kutatás eredménye szerint a szklerózis multiplex kezelésére alkalmazott glatiramer-acetát hatásos a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen.

Megjelenés: 2017. 11. 29.
Tovább

A bélbaktériumok fokozzák a kemoterápia hatékonyságát

Francia és amerikai kutatások alátámasztják, hogy a bélrendszerben élő baktériumok befolyásolják a tumorok méretének csökkenését a daganatellenes terápia során.

Megjelenés: 2017. 11. 07.
Tovább

Új kezelési lehetőség a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen

A PLOS One folyóiratban közzétett kutatás eredményei szerint olyan új vegyületcsoportot fedeztek fel kutatók, amelyek kiegészíthetik vagy akár helyettesíthetik is a hagyományos antibiotikumokat, amelyek a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek miatt elveszítették a hatékonyságukat.

Megjelenés: 2017. 11. 02.
Tovább

Új antibiotikum-kombinációval legyőzhető lehet a szuperbaktérium

Kutatók igazolták, hogy az aztreonám, amikacin és polimixin-B kombinációja képes volt 24 órán belül elpusztítani az mcr-1 és mcr-5 géneket hordozó E. coli baktériumot, valamint megakadályozta a baktériumok újbóli szaporodását is. A hagyományos antibiotikum-kombinációk hatástalanok voltak az E. colival szemben, és a rezisztencia is gyorsan kialakult.

Megjelenés: 2017. 08. 30.
Tovább

Hatásosabb lehet a veszélyes baktériumok lelassítása, mint az elpusztításuk

Amerikai kutatók felfedeztek egy olyan mechanizmust, ami az azonos törzshöz tartozó baktériumok számára lehetővé teszi a kommunikációt, amikor a túlélésük veszélybe kerül. A kutatás alátámasztja, hogy a mikróbák közötti üzenetátvitel befolyásolásával le lehet lassítani a súlyos infekciókat, és a szervezet ez által képes leküzdeni a fertőzést anélkül, hogy a baktérium rezisztenciát fejlesztenének ki a kezeléssel szemben.

Megjelenés: 2017. 08. 23. | Frissítve: 2017. 08. 24.
Tovább

Kutatók új módszert fedeztek fel antibiotikumok kifejlesztésére

Angliai kutatók egy véletlennek köszönhető felfedezés által valószínűleg rábukkantak az antibiotikum rezisztencia megoldására.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

A bélbaktériumok megváltoztatják a daganatellenes szerek aktivitását

Az UCL kutató által végzett vizsgálat eredményei szerint a daganatellenes szerek aktivitása függ a bélben található mikróbák típusától. A felfedezés alátámasztja a bélbaktériumok befolyásolásának potenciális előnyét a tumorellenes kezelés során, illetve segít annak megértésében, hogy miért van akkora eltérés a kezelés hatékonyságában egyes egyének között.

Megjelenés: 2017. 07. 03.
Tovább

Új módszer a rezisztens szuperbaktériumok antibiotikum-érzékenységének helyreállítására

Egy új kutatás megnyithatja az utat olyan innovatív gyógyszerek kifejlesztése számára, amelyek helyreállítják az antibiotikumokra való érzékenységet a rezisztens szuperbaktériumok, mint például a Klebsiella pneumoniae esetében, amely világszerte a halálos kimenetelű pulmonális infekciók és szepszis esetek nagy részéért felelős.

Megjelenés: 2017. 06. 13.
Tovább

Népbetegségnek számít a fogágybetegség Magyarországon

Tízből nyolc felnőtt szenved valamilyen szintű fogágybetegségben Magyarországon. Ez az ínyt és a fogak körüli csontot pusztító baktérium okozta betegség áll a fogvesztések túlnyomó többsége mögött.

Megjelenés: 2017. 05. 02.
Tovább