A bélbaktériumok fokozzák a kemoterápia hatékonyságát

Francia és amerikai kutatások alátámasztják, hogy a bélrendszerben élő baktériumok befolyásolják a tumorok méretének csökkenését a daganatellenes terápia során.

A kutatók két vizsgálatban tanulmányozták a bélbaktériumok szerepét daganatos betegek immunterápiás készítményekkel való kezelése során. A kutatás eredményei a Science folyóiratban jelentek meg.

Az egyik vizsgálatban, amelyet a párizsi Gustave Roussy Cancer Campus kutatói végeztek, 249 tüdő- vagy veserákban szenvedő beteg vett részt. A vizsgálat eredményei alátámasztották, hogy azoknál a betegeknél, akik antibiotikumot szedtek (például fogászati fertőzés kezelésére), és emiatt károsodott a bélrendszeri mikrobióta, nagyobb volt a valószínűsége, hogy a tumor mérete növekszik az immunterápiás kezelés ideje alatt.

Az Akkermansia muciniphila baktérium az immunterápiára reagáló betegek 69 százalékánál megtalálható volt, míg a nem reszponzív betegeknek csak egyharmadánál, és az A. muciniphila szintjének növelése egerekben is fokozta az immunterápiára adott választ.

A texasi Anderson Cancer Center kutatói 112 előrehaladott melanomában szenvedő beteg részvételével végeztek vizsgálatot, amely során elemezték a résztvevők mikrobiótájának összetételét. A terápiára reagáló betegekre jellemző volt a változatosabb összetételű baktériumflóra.

A kutatók a baktériumok fajtáinak vonatkozásában is találtak eltéréseket, például a Faecalibacterium és a Clostridiales magas szintje előnyös hatású volt, míg a Bacteroidales törzsbe tartozó mikroorganizmusok hátrányosan befolyásolták az immunterápia kimenetelét. A szövetminták azt igazolták, hogy az előnyös hatású baktériumok jelenléte a tumorellenes immunsejtek magasabb szintjét eredményezte a daganatokban.

A kutatók ezt követően székletátültetést végeztek a betegekről melanomás egerekre, és azt találták, hogy a „jó” hatású mikrobiótával rendelkező kísérleti állatoknál lassabb volt a daganat növekedése, mint azoknál az egereknél, amelyeknek a „rossz” baktériumflórát adták be.

Az amerikai kutatócsoport vezetője szerint „a mikrobióta egyensúlyának megzavarása azzal járhat, hogy a beteg daganatellenes kezelésre adott válasza rosszabb lesz”. A kutatócsoport jelenleg klinikai vizsgálatok tervezésén dolgozik, amelyekben daganatos betegeken vizsgálnák a mikrobióta eltéréseit.

„A feltevésünk szerint a mikrobióta kedvező irányba történő befolyásolásával javítható lehet a betegek immunterápiára adott válasza. A mikrobióta szerepe rendkívül jelentős, és nem csak a daganatos betegségek szempontjából. A mikrobióta befolyásolása egy fontos eszköz lehet a gyógyításban.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

BBC

Ajánlott cikkek