További cikkek a Infektológia rovatból

Hatásosabb lehet a veszélyes baktériumok lelassítása, mint az elpusztításuk

Amerikai kutatók felfedeztek egy olyan mechanizmust, ami az azonos törzshöz tartozó baktériumok számára lehetővé teszi a kommunikációt, amikor a túlélésük veszélybe kerül. A kutatás alátámasztja, hogy a mikróbák közötti üzenetátvitel befolyásolásával le lehet lassítani a súlyos infekciókat, és a szervezet ez által képes leküzdeni a fertőzést anélkül, hogy a baktérium rezisztenciát fejlesztenének ki a kezeléssel szemben.

hirdetés

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közzétett tanulmány egy korábbi kutatás eredményein alapul.

„A baktériumok intelligens organizmusok, szinte bárhol képesek életben maradni és gyorsan alkalmazkodni az új körülményekhez” – mondta a tanulmány társszerzője. Amikor a baktériumok egymással versengenek a különböző erőforrásokért, a legsikeresebb törzs egy speciális molekulát – antibiotikumot – termel, amivel elpusztítja a többi fajt. Amikor az egyik baktériumcsoport populációnövekedése meghaladja a rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségét, a mikróbák egy másik molekulát kezdenek termelni, amelynek hatására alvó állapotba kerülnek, amíg ismét több tápanyag válik elérhetővé.

„Amióta Alexander Fleming 1928-ban felfedezte a penicillint, a mikroorganizmusok által termelt antibiotikus hatású molekulákat használjuk más mikroorganizmusok elpusztítására” – tette hozzá Dr. Nair. „Sajnos a baktériumok nagyon gyorsan kifejlesztették az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát, és így az antibiotikumok rövid időn belül elveszítik a hatékonyságukat.”

Átlagosan majdnem minden egyes baktériumfaj legalább egy antibiotikummal szemben rezisztens. Két évvel ezelőtt európai és ázsiai kutatók felfedeztek egy úgynevezett szuperbaktériumot, amely minden ismert antibiotikumra rezisztens.

„A baktériumok nagyon könnyen át tudják venni az adaptációs mechanizmusokat, és mivel rengeteg baktérium létezik különböző adaptációs mechanizmusokkal, emiatt alakul ki ilyen gyorsan a rezisztencia” – teszi hozzá Dr. Nair.

„A széles spektrumú antibiotikumok és az antibiotikumok túlzott alkalmazása azért problémás, mert így sok baktérium elpusztul ugyan, de a túlélők új módszereket fejlesztenek ki az életben maradásra, és megosztják ezeket a stratégiákat más baktériumokkal.”

Az új kutatás célja annak a nyelvnek vagy csoportszignálnak a megcélzása, amelyet a baktériumok használnak arra, hogy más mikróbák növekedését lelassítsák ahelyett, hogy elpusztítanák azokat. A kutatók szerint annak megértése, hogy a baktériumok hogyan állítják elő ezt az alvó állapotot kiváltó molekulát, megnyithatja az utat olyan hatóanyagok kifejlesztése előtt, amelyek képesek bizonyos baktériumok között megszakítani a kommunikációt, és így nagy mértékben lecsökkenne a rezisztencia kialakulásának valószínűsége.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Drug Discovery & Development

Ajánlott cikkek