További cikkek a Farmakovigilancia rovatból

Több halálesetet okozott Japánban egy étrend-kiegészítő

A vörös élesztővel erjesztett rizs előállítása során mérgező citrinin szabadulhat föl, amely veseelégtelenséget, gombás vesebetegséget okozhat.

hirdetés

Visszavonták azt a japán étrend-kiegészítőt, amelynek fogyasztása miatt ketten meghaltak, több mint száz ember pedig kórházba került - jelentette a japán egészségügyi minisztérium államtitkára.

A Kobayashi Pharmaceutical vállalat által gyártott étrend-kiegészítő a beni-kodzsi nevű összetevőt is tartalmazza, amely egy vörös élesztő által erjesztett, majd porrá őrölt rizskészítmény, és amelynek koleszterincsökkentő hatást tulajdonítanak. Az oszakai központú gyógyszergyártó más vállalatok számára is értékesítette a vörös rizsport, ezért egyéb élelmiszergyártók termékei, köztük miszo, rágcsálnivalók és ecetes öntetek is visszahívásra kerültek - közölte az államtitkár.

Eddig 106 olyan ember került kórházba, aki az alapanyagot tartalmazó készítményekből vagy élelmiszerekből fogyasztott, ugyanakkor nem mindegyikük esetében bizonyítható, hogy közvetlen összefüggés van a termékek és megbetegedésük között. A vörös élesztővel erjesztett rizs előállítása során mérgező citrinin szabadulhat föl, amely veseelégtelenséget, gombás vesebetegséget okozhat.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

tenyek.hu

Ajánlott cikkek