Újabb fájdalomcsillapító esetében igazolódott a halláskárosító hatás

Amerikai kutatók igazolták, hogy a nem szteroid gyulladásgátló diflunisal gátolja a hallás folyamatában kulcsfontosságú szerepet játszó presztin működését.

A kutatás alapja, amelynek eredményei a PLOS ONE folyóiratban jelentek meg, egy 2015-ös vizsgálat volt, amelyben több NSAID hatóanyagot értékeltek a presztinre gyakorolt hatás vonatkozásában. A presztin egy olyan speciális protein, ami a külső szőrsejtek működését irányítja, és elengedhetetlen a halláshoz.

„A túl nagy dózisú aszpirin bevétele átmeneti süketséget okozhat, és a kutatók több mint egy évtizede feltárták, hogy ennek oka a szalicilát, ami az aszpirin egyik primer metabolitja, és gátolja a presztin működését” – mondta a kutatás vezetője. „Figyelembe véve az általánosan elterjedt NSAID-ok számát, amelyek az aszpirinhez hasonló hatásmechanizmussal rendelkeznek, megalapozottnak láttuk egy arra irányuló kutatást, hogy ezek a hatóanyagok is gátolják-e a presztint.”

A kutatás vezetője szerint a diflunisal volt az egyetlen hatóanyag, amely gátolta a presztin működését. A gátlás a klorid-ionokkal való kompetíció révén valósul meg, ami hasonló a szalicilát esetében felvetett mechanizmushoz. A kutatás azt is igazolta, hogy a diflunisal esetében kisebb dózis is kiváltotta ezt a hatást, mint az aszpirin esetében.

A diflunisal főként enyhe fájdalom csillapítására és ízületi gyulladás kezelésére javallott, de a kutatás vezetője szerint folyamatban van a daganatellenes kezelésben és amyloid polyneuropátia terápiájában való alkalmazásának értékelése is, ezért az új kutatási eredmények erre is befolyással lehetnek.

„Ez idáig tabletta formájában és viszonylag alacsony dózisban alkalmaztuk a diflunisalt, és ennek az adagnak a mellékhatásai már ismertek, de nagyobb dózis esetén, amit például injekció formájában alkalmaznánk, a mellékhatások nem ismertek.”

Guillaume Duret et al, Diflunisal inhibits prestin by chloride-dependent mechanism, PLOS ONE (2017). DOI: 10.1371/journal.pone.0183046

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Medical Xpress

Ajánlott cikkek