További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

A fájdalomcsillapítók árthatnak a bélrendszernek

A Harvard Medical School kutatóinak vezetésével készült meglepő új tanulmány azt veti fel, hogy az akut fájdalom blokkolása valójában bélfájdalomhoz vezethet.

hirdetés

A fájdalom kulcsfontosságú része lehet egy olyan folyamatnak, amely megvédi a bélrendszert a károsodástól. 
A tanulmány beszámol arról, hogy egereknél a fájdalomérző idegsejtek miként segítik szabályozni a bélrendszer nyálkahártyáját, mely a gyulladásra reagálva több nyálkát bocsát ki. 

Az idegsejtek jeleznek a bélben lévő, nyálkát termelő kehelysejteknek. Ez azért fontos, mert ez a nyálka védi a bélgátat a potenciálisan káros mikrobáktól és a szöveti sérülésektől – magyarázza Isaac Chiu, a tanulmányt vezető kutató, a Harvard Blavatnik Intézet munkatársa. 

Ennek a folyamatnak a megzavarása a bélrendszer egyensúlyának felborulásához (diszbiózishoz) vezethet, mely teret enged olyan folyamatoknak, melyek növelik a fájdalommal járó bélelváltozások – az irritábilis bélszindróma (IBS) és a krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD) – kialakulásának kockázatát. 

A kutatók olyan egereket vizsgáltak, amelyekből hiányoztak a fájdalomérző idegsejtek. Ezek az állatok kevesebb védőnyákot termeltek, emiatt hajlamosabbak lettek a vastagbélgyulladásra. Tanulmányozva a kehelysejteket, megtalálták azt a receptort, amely segít reagálni a fájdalomra. Ezt a receptort – a fájdalomra válaszul – egy neuropeptid (CGRP) aktiválja, melyet a fájdalomérző idegsejtek szabadítanak fel. Enélkül az aktiváció nélkül a bél nem kapja meg az üzenetet, hogy több nyálkát termeljen. Erre a jelre van szükség bélrendszerünk egészségének fenntartásához. Azonban a migrénre ható gyógyszerek egy csoportja elnyomja a CGRP-t. Mi több a gyulladásos bélbetegségek esetén gyakori fájdalom csillapítására használt gyógyszerek is fejthetnek ki káros hatásokat ennek a neuropeptidnek a gátlása útján. 

„Ha elveszítjük ezt a jelet, nagyobb valószínűséggel lesz sérült vagy gyulladt a bélrendszerünk” – állítja Isaac Chiu. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy az eredményeket emberekben is meg lehessen erősíteni. A kutatás azonban megváltoztathatja a fájdalom kezelésének módját, és újakat vethet fel a bélbetegségben szenvedő betegek számára.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor

Ajánlott cikkek