Az Amerikai Gasztroenterológiai Szövetség új ajánlást adott ki a PPI-k hosszú távú alkalmazására vonatkozóan

A helyesen felírt protonpumpa inhibitorok alkalmazásának előnyei a legtöbb esetben nagy valószínűséggel meghaladják az alkalmazás kockázatait, derült ki az Amerikai Gasztroenterológiai Szövetség által a Gastroenterology folyóiratban közzétett ajánlásból.

Emellett jelenleg nem áll rendelkezésre elégséges információ a PPI-k mellékhatásait enyhítő specifikus stratégiák kidolgozására.

A PPI-k hosszú távú alkalmazása a gasztrooesophagealis refluxban, Barrett-oesophagusban szenvedő betegeknél és NSAID által okozott vérzés profilaxisban 1999 és 2012 között megduplázódott. Kutatások igazolták, hogy a mellékhatások száma ugyanebben az időszakban szintén megduplázódott. Az AGA kiadott egy ajánlást a PPI-k alkalmazására vonatkozóan, amely szakértői vélemények és releváns publikációk alapján készült:

1. A GERD-ben és más gyomorsav-túltermeléssel összefüggő panaszokban szenvedő betegek csak rövid ideig szedjenek PPI-t, amíg az aktív betegség meggyógyul, illetve hosszabb távon a panaszok enyhítésére.

2. Szövődménymentes GERD-betegeknél, akik reagálnak a rövid távú PPI-kezelésre, csökkenteni kell a PPI adagját vagy teljesen leállítani a terápiát. Azoknál a betegeknél, akiknél nem lehet csökkenteni a PPI adagját, a funkcionális elváltozás a GERD közötti differenciáldiagnózis érdekében megfontolandó az oesophagealis pH monitorozása, mielőtt az akár élethosszig tartó PPI-kezelésre állítják őket.

3. Barrett-oesophagus és szimptomatikus GERD esetén javallott a hosszú távú PPI-kezelés.

4. Aszimptomatikus Barrett-oesophagus esetén megfontolandó a hosszú távú PPI-kezelés.

5. Az NSAID-okkal összefüggő fekélyek vérzésének magas kockázata esetén javallott a PPI alkalmazása, ha a beteg továbbra is szed NSAID-okat.

6. A hosszú távú PPI-kezelés adagját rendszeresen újra kell értékelni annak érdekében, hogy a lehető legalacsonyabb hatásos dózis kerüljön felírásra.

7. A hosszú távú PPI-kezelést kapó betegek számára nem javasolt az infekciók megelőzésére szolgáló probiotikumok rutinszerű alkalmazása.

8. A hosszú távú PPI-kezelést kapó betegeknek nem szabad rutinszerűen és az ajánlott étrendi mennyiséget meghaladó mértékben megemelni a kalcium-, B12 vitamin vagy magnéziumbevitelt.

9. A hosszú távú PPI-kezelést kapó betegeknél nem kell rutinszerűen monitorozni a csontsűrűséget, szérum kreatininszintet, szérum magnézium vagy B12 vitamin szintet.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek