További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

Felfedezték a gyulladásos bélbetegség fő okát

Brit tudósok azonosították az IBD egyik fő okozóját, egy genetikai gyenge pontot, ami a betegségben szenvedők DNS-ének 95%-ában megtalálható. Ez a genetikai eltérés lehetővé teszi, hogy bizonyos immunsejtek, a makrofágok, kontrollálatlanul aktiválódjanak, ami gyulladást vált ki a belekben.

hirdetés

A kutatócsoport, amely a Francis Crick Intézet és az University College London munkatársait foglalja magában, felfedezte, hogy a genetikai kódrész, amit azonosítottak, a makrofágok gyulladásos válaszának fő szabályozója. Ez a gén felelős azért, hogy a makrofágok milyen gyulladásos citokineket bocsátanak ki, és egyes emberek egy olyan változattal születnek, ami fokozott gyulladásos választ idéz elő. Ezt a felfedezést Dr. James Lee, a Francis Crick Intézet kutatója emelte ki, mint egy központi útvonalat, amely az IBD kialakulásában szerepet játszik.

További kísérletek, amelyek a Nature folyóiratban kerültek publikálásra, kimutatták, hogy bizonyos, már jóváhagyott gyógyszerek, amelyeket eredetileg más betegségek, például rák kezelésére használnak, képesek voltak csillapítani a túlzott gyulladást IBD-ben szenvedő betegek esetén. Dr. Lee és csapata most azon dolgozik, hogy a jövőben klinikai vizsgálatokat indítsanak ezekkel a gyógyszerekkel, melyeket úgy kalibrálnak, hogy célzottan a makrofágokra hassanak, minimalizálva a szervezet többi részén fellépő mellékhatásokat.

Ez a kutatás új reményt kínál a Crohn-betegség és az colitis ulcerosa kezelésére, és előrevetíti a lehetőségét annak, hogy egy nap teljesen tünetmentesen élhessenek azok, akik ebben a betegségben szenvednek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

bbc.com

nature.com

Ajánlott cikkek