Bizonyos fájdalomcsillapítók elősegíthetik a Clostridium difficile fertőzések kialakulását

A Clostridium difficile felelős a leggyakoribb és legveszélyesebb kórházi fertőzésekért, amelyek kockázata az antibiotikummal kezelt betegeknél magasabb, mivel az antibiotikumterápia felborítja a bélflóra egyensúlyát. Újabb kutatások ugyanakkor összefüggést tártak fel a nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazása és a súlyos C. difficile fertőzés között.

Az új kutatás bizonyítékkal szolgál arra nézve, hogy az NSAID-okkal való terápia összefügg a C. difficile infekció kockázatával, illetve a háttérben húzódó biológiai mechanizmusra is magyarázatot ad. A C. difficile súlyossága és az NSAID-terápia közötti kapcsolat jobb megértése az új terápiák kifejlesztésére is előnyös hatással lehet.

„Folyamatosan keressük a betegség hátterében álló, befolyásolható kockázati tényezőket” – mondta a kutatással kapcsolatban Dr. David Aronoff, az amerikai Vanderbilt University mikrobiológus és infektológus munkatársa, aki más kutatókkal működött együtt a kutatásban. A kutatók antibiotikumokkal kezelt egerek két csoportját figyelték meg egy héten keresztül C. difficile fertőzést követően. A kísérleti állatok egyik csoportját az NSAID csoportba tartozó indomethacinnal kezelték, a kontrollcsoport nem kapott NSAID-ot. A gyulladásgátlóval kezelt egereknek csak körülbelül 20 százaléka maradt életben a megfigyelési időszak végére, míg a kontrollcsoport tagjai között a túlélők aránya 80 százalék körül volt.

A kutatócsoport ebből azt a következtetést vonta le, hogy a C. difficile infekciót megelőzően még rövid időtartamú NSAID-expozíció is fokozta a fertőzés súlyosságát és lerövidítette a túlélést. A további mikrobiológiai és genetikai elemzések feltárták, hogy az NSAID-expozíció megváltoztatta a bélflóra összetételét, és kiürítette a prosztaglandin raktárakat, amelyekről pedig közismert, hogy fontos szerepet játszanak a gasztrointesztinális egyensúly fenntartásában.

Ezek a megfigyelések összhangban vannak azokkal a korábbi kutatási eredményekkel, amelyek szerint az NSAID-ok alkalmazása colitis kialakulásához vezethet vagy annak exacerbatioját okozhatja, szintén a prosztaglandin-szintézis gátlása által.

Az új vizsgálat eredményei alapján arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az NSAID-ok által kiváltott hatások az epithelsejtek károsításán és a normális immunválasz megzavarásán keresztül a C. difficile fertőzés rosszabbodását váltották ki. Bár a kutatók csak az indomethacint vizsgálták ebben a kísérletben, de Dr. Aronoff szerint az eredmények más NSAID-okra is érvényesek, mivel ezek a hatóanyagok nagyjából azonos hatásmechanizmussal rendelkeznek.

„Az új kutatási eredmények segítségünkre lehetnek a C. difficile fertőzésben szenvedő betegek terápiájában, különös tekintettel a fájdalomcsillapításra. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre elég adat, hogy a klinikai irányelvek módosítását tudjuk kezdeményezni, de a további kutatások létjogosultságát mindenképpen indokoltnak látjuk.”

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek