További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

Új népbetegség elterjedését okozhatja a klímaváltozás

A tanulmány rávilágított arra az aggodalomra, hogy a campylobacter baktérium a globális hőmérséklet emelkedésével elszaporodhat.

hirdetés

A Surrey Egyetem tanulmánya szerint az éghajlatváltozás elősegítheti a campylobacter fajok terjedését, aminek következtében nőhet a hasmenéses megbetegedések száma. Az éghajlatváltozás egészségre gyakorolt hatását különböző szegmensekben vizsgálják a tudományokban, most pedig rávilágítottak arra, hogy a campylobacter baktérium gyorsabban szaporodhat a globális hőmérséklet emelkedése következtében.

A vizsgálat során az Angliában és Walesben két évtizeden keresztül előfordult mintegy egymillió campylobacteriosisos eset adatait elemezték és ezeket az időjárási mintázatokkal vetették össze. Az eredmények azt mutatták, hogy a betegség előfordulása stabil maradt a 8 Celsius-fok alatti hőmérsékleten. Azonban minden egyes 5 Celsius-fokos emelkedéssel a fertőzések száma jelentősen megugrott.

A Campylobacter-fajok általában az állatok, főleg a madarak ürülékében találhatók meg. A kórokozó baktériumok közé tartoznak, világszerte a gyomor-bélhurutos megbetegedések fő okozói. Az Egészségügyi Világszervezet a campylobactert a hasmenéses megbetegedések négy vezető globális okozójának egyikeként tartja számon. Campylobacteriosis néven ismert fertőzést okoz, amelyet hasmenés és hasi fájdalmak jellemeznek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Ajánlott cikkek