További cikkek a Gyógyszer-forgalmazás rovatból

Árverseny az inzulinpiacon

Az Egyesült Államokban a meghatározó gyógyszergyártók jelentettek be árcsökkentést.

hirdetés

Az Egyesült Államokban 8,4 millió cukorbetegnek van szüksége inzulininjekciók rendszeres használatára. Az Eli Lilly, a Novo Nordisk és a Sanofi jelentette be, hogy az országban elterjedt, cukorbetegség kezelésére szolgáló inzulininjekcióik árát jelentős mértékben csökkentik.

Az Eli Lilly 2023 őszétől 70 százalékkal mérsékli a leggyakrabban használt inzulintermékei, a Humalog és a Humulin listaárát. A Novo Nordisk cég jövőre 75 százalékkal csökkenti a NovoLog inzulin és 65 százalékkal a Novolin és Levemir listaárát a márkajelzés nélküliek esetében.

A Sanofi a legnagyobb mértékű, 78%-os listaárkedvezményt adja a Lantusra, amely az Amerikai Egyesült Államokban a leggyakrabban használt inzulin, így az ára legfeljebb 35 dollár lesz. Az Apidra árát 70 százalékkal csökkentik 2024 januárjától – közölte a vállalat. Bevezetnek továbbá egy új terméket, a Lantus márka nélküli változatát, amely 60%-kal kerül majd kevesebbe.

A gyógyszergyártók az árcsökkentéseket azzal indokolták, hogy az inzulinok magas árai miatt sok beteg nem tudja megvásárolni azokat, ezáltal veszélyeztetve egészségüket és életüket. A Sanofi, az Eli Lilly és a Novo Nordisk együttesen a piac mintegy 90%-át fedik le.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

wsj.com

Ajánlott cikkek