További cikkek a Gyógyszer-forgalmazás rovatból

Gyógyszerészi kamara: Hosszú távon maradhat a gyógyszerhiány

A nagy nemzetközi gyártók mérlegelhetnek, melyik piacukat akarják elsődlegesen ellátni.

hirdetés

Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerint a globális és európai válságtényezőkön túl az sem tesz jót a helyzetnek, hogy a közfinanszírozott gyógyszerek ára Magyarországon 2007 óta lényegében változatlan, és az inflációt sem követi a rendszer, írja a Qubit. – A kialakult helyzet akár hosszú távon is velünk maradhat – mondta a Qubitnek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a gyógyszerhiányról.

Hankó szerint ebben több tényező is közrejátszik: egyrészt megmaradnak az energiaválság problémái, az ukrán-orosz háború által keltett helyzetből nem fogunk tudni egyszerűen kilábalni, döcögnek a főként Kínában és Indiában gyártott hatóanyagok ellátási útvonalai, és mivel egyre inkább koncentrálódott a világ gyógyszeripara, ha céggel vagy hatóanyaggal gond van, akkor az dominószerűen söpör végig az egész világon. Ezek voltak múlt heti, a gyógyszerhiány okairól szóló cikkünk fő állításai is, amihez  Hankó a magyar helyzetre reagálva hozzátette: ha globális problémák körvonalazódnak, a nagy nemzetközi gyártók mérlegelhetnek, melyik piacukat akarják elsődlegesen ellátni, és a magyar piac a kicsik közé tartozik.

Az MGYK elnöke szerint további gond, hogy a közfinanszírozott gyógyszerek ára 2007 óta lényegében változatlan, és az inflációt sem követi a rendszer. A vény nélküli gyógyszereknél a kommunikáción kellene változtatni. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyógyszerhiányt részletező listáján, amit legutóbb múlt pénteken frissítettek, összesen 1550 hiányzó tétel szerepel, és több mint 400 az elmúlt évben került fel rá. Ezek között számos vény nélkül kapható, úgynevezett OTC (over the counter) gyógyszer szerepel, például a megfázásos és influenzaszerű tüneteket enyhítő ibuprofen vagy paracetamol tartalmú szer, amelyek a jelenlegi tridémia, vagyis influenza-, RSV- és covidjárvány idején nagyon hiányozhatnak a betegeknek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek