További cikkek a Gyógyszer-forgalmazás rovatból

Még hetekig nem lesz kapható egy fontos pajzsmirigy-gyógyszer

Más európai országokban is akadozik az ellátás, így a betegek nagyjából 4 hét alatt juthatnak hozzá a gyógyszerhez egyedi gyógyszerigénylés alapján.

hirdetés

Hamarosan pont kerülhet egy széles körben használt, pajzsmirigy-túlműködést szabályozó gyógyszer történetének végére: más kiszerelésben, de újra elérhetővé válik hazánkban. Igaz, erre még várniuk kell a betegeknek - írta a 24.hu.

A Propycil 50 mg tabletta 100 darabos kiszerelés értékesítését a forgalomba hozatali engedély jogosultja hazánkban megszüntette – ezt válaszolta a lap kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Azonban hozzátette, helyette március közepétől 20 darabos kiszerelésben tervezi forgalmazni.

Hozzáteszik, hogy mivel a Propycil 50 mg tablettának nincs helyettesítő készítménye, ugyanilyen hatóanyagú készítmény behozatala márciusig egyedi gyógyszerigénylés alapján oldható meg Hollandiából és Németországból. Közölték azt is, hogy más európai országokban is akadozik az ellátás, így a betegek nagyjából 4 hét alatt juthatnak hozzá a gyógyszerhez. Számos „mellékhatással” jár az egyedi gyógyszerigénylés: nem csak azért, mert azt a kezelő-, illetve a szakorvosnak kell kezdeményeznie,  hanem azért is, mert – ahogy az NNGYK tájékoztatásából kiderül – az így beszerzett gyógyszerek nem szerepelnek a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek listáján, vagyis a beszerzési ár a beteget terheli.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

NNGYK

Ajánlott cikkek