Online konferencia a gyógyszerellátás gazdasági fenntarthatóságáról

Az árrés-szabályozás, a kistelepülések gyógyszerellátása és az ügyelet kérdésével kapcsolatos megoldási javaslatok is a vita részét képezik.

Május 25-én, szerdán 9 órától rendezi a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége egész napos ingyenes online konferenciáját, melyen a gyógyszerellátás jelentős szereplői mondják el véleményüket a gyógyszertárak fenntarthatóságáról, az ágazat jelenlegi helyzetéről, valamint az elképzeléseiket a jövőre vonatkozóan.A konferencia elsődleges célja, hogy a lakossági gyógyszerellátás legfontosabb és legnehezebb kihívásait megvitatva keresse a lehetséges megoldásokat.

Az eseményen többek között előadnak a gyógyszerellátás jelentős szervezeteinek képviselői, felsőoktatási és hatósági vezetők, valamint gyógyszerészek is - tudatta a szövetség közleményben. A konferencia három panelből áll, mely közül az elsőben a hazai gyógyszerellátás jelenlegi helyzetét és a várható jövőt vizsgálják majd meg az ellátási lánc jelentős szereplői: dr. Greskovits Dávid a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, dr. Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke, dr. El Koulali Zakariás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese, valamint dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke. A második blokkban a gyógyszerellátást érintő egyik legaktuálisabb kérdést, a humánerőforrás problematikáját járják körbe az előadók: dr. Antal István, a SOTE Gyógyszerésztudományi kar dékánja, Lincmajer Zoltán a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének elnöke és dr. Fischer Anna személyi jogos gyógyszertárvezető. Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés további résztvevője dr. Apáti Pál, kistelepülési gyógyszertárvezető.

A harmadik blokkban a legaktuálisabb és legégetőbb kérdésekre térnek ki az előadók. Három, a gyógyszertárak működése szempontjából kiemelt terület, az árrés-szabályozás, a kistelepülések gyógyszerellátása és az ügyelet kérdésével kapcsolatos megoldási javaslatokat, lehetőségeket mutatják be és vitatják meg a három legnagyobb gyógyszerészeti szakmai-érdekvédelmi szervezet, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége vezetői és képviselői. „A gyógyszertárak megfelelő működését számos megoldatlan gazdasági kérdés nehezíti. Amennyiben ezekre nem érkezik időben megfelelő válasz, a gyógyszertárak gazdasági fenntarthatósága, és így hosszú távon az egész lakossági gyógyszerellátás kerülhet veszélybe. Hiszünk abban, hogy ezeken a nehézségeken csak az ágazat szereplőinek összefogásával lehet enyhíteni. Bízunk benne, hogy az egyik első lépést a közös munkában ez a konferencia jelentheti majd. Fő célunk, hogy az ágazat legfontosabb szereplői bemutathassák, hogyan gondolkodnak az ágazat jelenéről és jövőjéről, valamint, hogy egy konstruktív vita mentén elkezdődjön a párbeszéd a problémák megértésével és megoldásával kapcsolatban.” – mondta dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke. 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

HGYSZ

Ajánlott cikkek