Tizenkét év alatt kétszáz gyógyszertár zárt be

A hazai gyógyszerellátás számos kihívással küzd, munkaerőhiány, patikai árréscsökkenés és az emelkedő bérek is sújtják a szektort.

Számos komoly kihívással küzd a hazai gyógyszerellátás, többek között a patikák számának esését és a 2007 óta folyamatosan csökkenő árréstömeget emelték ki a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) konferenciáján a felszólalók, írja a Világgazdaság. A hazai gyógyszeripar a nemzetgazdaság zászlóshajója, 2021-ben 1200 milliárd forint árbevételt ért el – mondta Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének (Magyosz) elnöke. Hozzátette: a szektor a külgazdaság motorja, több mint 100 országban vagyunk jelen. A kihívások között említette a pénzügyi árfolyamok miatti kitettséget, a folyamatosan emelkedő béreket és az alapanyagköltségek emelkedését is.

2008 és 2021 között a forgalomba lévő közfinanszírozott generikus gyógyszerek közül több mint 1600 termék átlagosan 20,5 százalékos árcsökkenést szenvedett el, ami a Magyosz elnöke szerint a külpiacokon azért okoz problémát, mert egy úgynevezett referenciaárat alkalmaznak. Hozzátette: a nem fenntartható piacokon termékkivonással tudnak csak reagálni az utóbbi helyzetre.Míg korábban Kínából Oroszországon keresztül Lengyelországba 35 nap alatt érkezett meg egy szállítmány, ma ez 45 nap alatt is alig teljesíthető, mondta Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke. Egyes elemzések háromszázalékos vényköteles gyógyszerforgalom-növekedést prognosztizálnak 2030-ig Magyarországon, ami nem fogja fedezni az emelkedő költségeket, amit főleg az energia- és üzemanyagárak jelentős növekedése okoz.  Példaként említette, hogy az általa vezetett Hungaropharma Zrt.-nél, 2022-ben a villamos energia és a földgáz ára is a háromszorosára nőtt. A 3,5 tonna feletti járműveikbe már most 700 forint körüli gázolajat tankolnak, a drágulások pedig a működési költségeiket jelentősen befolyásolja. A kiskereskedelmi oldalt képviselő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke, Zlinszky János azzal kezdte előadását, hogy 2010 óta több mint 200 patikával csökkent közforgalmú és fiókgyógyszertárak száma Magyarországon, jelenleg 670 ezer ember lakik olyan településen, ahol nincs patika.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg.hu

Ajánlott cikkek