Több száz gyógyszer hiánycikk Németországban

260 gyógyszer hiánycikk: lázcsillapítók, antibiotikumok, pajzsmirigy-gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők stb.

hirdetés

Sok német gyógyszertárban hiába keresnek a szülők lázcsillapítót a gyereknek, pedig a Covid 40 fokos lázat is okozhat. Hogy alakulhat ki hiány ilyen fontos gyógyszerből az Európai Unió meghatározó országában, és mennyire egyedi a probléma? - teszi fel a kérdést a hvg.hu.

“A paracetamol szuszpenzió már az év eleje óta hiánycikk” - mondja egy gyógyszerész, aki sorolja: a gyerekeknek szánt ibuprofenből is hiány van, ahogy orrsprayből is, és általában nagyon alacsony a készlet lázcsillapítókból.” Ami még rosszabb: remény sincs a javulásra. “Télen egyeztettünk a szállítókkal, akik most magyarázat nélkül törlik a megrendeléseket a gyerekeknek szánt lázcsillapítókból.

”Ez a berlini eset távolról sem egyedi, az egész országban ez a helyzet - írja a Deutsche Welle. Mit csinálnak a kétségbeesett szülők? A közösségi oldalakon keresnek információt vagy segítséget. Miért nem szállítanak a gyógyszergyárak? Arra hivatkoznak, hogy rekord kereslet mutatkozik, miközben nem tudnak elég nyersanyagot beszerezni.

A gyógyszergyárak nem szívesen vallják be, de a folyamatos áremelkedés az egyik fő oka annak, hogy hiány alakult ki több fontos gyógyszerből Németországban. Az egészségbiztosítók ugyanis a régi árat fizetik a gyógyszerekért, melyek előállítása ma sokkal több euróba kerül mint korábban. Itt van például a korábban említett folyékony paracetamol. Ennek ára ugyanannyi mint tíz éve: 1,36 euró egy palack. Ezért a paracetamol juice előállítása veszteséges, amit egyetlen cég sem vállal fel hosszú távon.

Ugyanez a helyzet alakult ki a tamoxifen életmentő rákgyógyszerrel az év elején, amikor hiánycikké vált, noha ezt a mellrák elleni szert mással nem lehet pótolni. A német gyógyszerfelügyelet észlelte a problémát, és engedélyezte azt, hogy külföldről hozzanak be hasonló gyógyszereket. Csakhogy ez nem oldja meg az alapvető problémát. Az idei második félévben újra hiány várható ebből az életmentő gyógyszerből Németországban. 260 gyógyszer hiánycikk: ennyit tart számon a felügyelet Németországban. Vannak köztük antibiotikumok, pajzsmirigy-gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők stb. Olyan is van köztük, amelyeket a kórházak kérnek, de hiába.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg

Ajánlott cikkek