Visszaesett a vényköteles termékek forgalma januárban

Csaknem 6,6 százalékkal visszaesett a vényköteles termékek forgalma januárban az előző hónaphoz képest, pedig akkor tetőzött a koronavírus-járvány 5. hulláma, derül ki a Napi.hu összeállításából.

Januárban 47,3 milliárd forintos bruttó értékben forgalmaztak támogatott, vényköteles termékeket a hazai patikák, a novemberinél 3,7 milliárd forinttal, a decemberinél 3,3 milliárd forinttal kevesebbet. A  csökkenéshez legnagyobb mértékben a tápcsatorna-anyagcsere és központi idegrendszer gyógyszereinek visszaesése járult hozzá. 2021. januárhoz képest 6,6 százalékos a bővülés, igaz, tavaly januári forgalom meglehetősen alacsony is volt. Összességében a januári teljesítmény a növekedési trend alatt teljesített, azonban a januári érték 2021 egészéhez viszonyítva átlagosnak mondható.

Az adatok alapján megállapítható, hogy a betegek előre hozhatták a gyógyszereik beszerzését már decemberben, hogy ne a koronavírus-fertőzés ötödik hullámának csúcsán kelljen az orvossal receptet íratni, a gyógyszertárban pedig kiváltani – kommentálta az adatokat a Napi.hu-nak Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője. A forgalom lassulásánál még jelentősebb az eladott termékek számának a visszaesése, miközben január végén csaknem csúcson volt a koronavírus járvány ötödik hulláma.

A korábbi hónapokból kiindulva a legfrissebb januári adatot is jelentősen befolyásolhatta, hogy a pandémia miatt az emberek többsége nem ment orvoshoz gyógyszert íratni, másik részük pedig nem váltotta ki a felírt készítményt. Januárban mindösszesen 15,8 millió doboz gyógyszer fogyott, 7,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly decemberben. A dobozeladásokat vizsgálva a fertőzésellenes gyógyszerek csoportjának kivételével minden kategória lassulást mutatott januárban. Antibakteriális szerekből viszont csaknem 600 ezer doboz fogyott januárban, 4 százalékkal több, mint decemberben.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Napi.hu

Ajánlott cikkek