További cikkek a Hematológia rovatból

Ígéretes gyógyszer-kombináció a myeloma multiplex kezelésére

Az új kutatási eredmények szerint a venetoklax, a leukémia kezelésére jelenleg jóváhagyott gyógyszer előnyös a myeloma multiplexben szenvedő betegek számára, ha más gyógyszerrel kombinációban alkalmazzák. Ez a felfedezés új kezelési lehetőségeket kínál a jelenleg gyógyíthatatlan betegségre.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a terápia sokat fejlődött az elmúlt években, a myeloma multiplex továbbra is gyógyíthatatlan, ezért az innovatív kezelési stratégiák keresése kulcsfontosságú, különösen azoknál a betegeknél, akiknek a daganata ellenáll a szokásos terápiának.

A Haematologica folyóiratban megjelent új tanulmányban az RCSI Élettani és Orvosi Fizikai Tanszék és a Beaumont RCSI Rákközpont kutatói olyan kiegészítő gyógyszerek azonosítását tűzték ki célul, amelyek növelnék a leukémia kezelésére engedélyezett venetoklax hatékonyságát.

Bár korábban MM-ben tesztelték, a venetoklax, amely blokkolja a BCL-2 nevű fehérje működését, csak a betegek kis hányadánál bizonyult hatékonynak.

A kutatók felfedezték, hogy a venetoklax és az 5-azacitidin kombinációja jelentősen növelte a hatásosságot számos MM sejtvonalon, ami arra utal, hogy egy szélesebb potenciális betegpopuláció kezelhető lehet az új kombinációval.

„Ez a kutatás jelentős lépés a myeloma multiplex hatékonyabb kezelési lehetőségeinek kidolgozásában. A venetoklax és az 5-azacitidin kombinálásával nagyobb hatékonyságot tapasztaltunk a betegcsoportok széles körében” - mondta Tríona Ní Chonghaile professzor, egyetemi docens és kutatási vezető.

Siobhán Glavey professzor, a Beaumont RCSI Rákkutató Központ Patológiai és Klinikai Tanszékének elnöke elmondta: „Az új gyógyszerkombinációban rejlő lehetőségek felfedezése ígéretes fejlemény. Következő célunk a myeloma multiplex hatásosságának és biztonságosságának értékelése klinikai vizsgálati környezetben.”

Azt a mechanizmust is vizsgálták, hogy a két gyógyszer hogyan működik együtt, és kimutatták, hogy a két terápia kombinációja hatékony volt a betegség különböző szakaszaiból származó betegmintákban, még akkor is, ha a beteget korábban kemoterápiás gyógyszerekkel kezelték.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

ScienceDaily

Ajánlott cikkek