Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Vizsgálja az OLAF a magyar egészségügyi gigakartell ügyét

Szabályosan valósult-e meg a több tízmilliárd forintnyi EU-s pénzből finanszírozott egészségügyi fejlesztés?

hirdetés

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő bejelentésére az Európai Csalás Elleni Hivatal, azaz az OLAF is vizsgálatot indított a 2015-ös magyar egészségügyi gigakartell ügyében.

A több tízmilliárd forintnyi, EU-s pénzből finanszírozott egészségügyi fejlesztés során magyar kórházak korszerűsíthették képalkotó diagnosztikai berendezéseiket. A pénzeket 2015-ben osztották szét.

Három évvel később a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálódni kezdett, azt gyanítva, hogy a szektorban tevékenykedő szinte összes beszállító kartellbe tömörült, és felosztották egymás között a piacot. A lezáró dokumentumok szerint a GVH rekordméretű, 1,6 milliárd forintnyi bírságot szabott ki az érintett cégekre (köztük a Siemensre, a GE-re és a Philipsre), de a kartell által elnyelt pénzhez képest ez elenyésző összeg volt. Iparági források szerint a pályázaton akár 6,5 milliárd forintnyi EU-s pénz is vándorolhatott illegálisan magánzsebekbe. Ezzel és a pályázatok túlárazásával 10 milliárd fölött lehet az indokolatlanul kiszórt összeg.

 

 

 

Forrás: 444.hu

Ajánlott cikkek

hirdetés