Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Harmadával csökkenti a szélütés kockázatát egy négy hatóanyagot tartalmazó készítmény

Harmadával csökkenti a szélütés kockázatát egy tabletta, amely négy hatóanyagot tartalmaz - ezt állapította meg egy új tanulmány.

hirdetés

A "politabletta" aszpirint, koleszterinszint-csökkentőt (atorvasztatint) és kétféle vérnyomáscsökkentőt (hidroklorotiazidot és enalaprilt vagy valsartant) tartalmaz. A kutatást végző iráni és brit tudósok szerint az olcsó tablettának óriási hatása lehet az egészség megőrzésében.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy egy bizonyos kor felett a szegény országokban mindenki számára hozzáférhetővé kéne tenni a gyógyszert, mivel ezekben a térségekben az orvosoknak kevesebb eszköz áll a rendelkezésére, és kevesebb lehetőségük van a betegek állapotának felmérésére.
A szívkoszorúér-betegségek és a szélütés világszerte a vezető halálozási okok közé tartozik, évente 15 millió ember halálát okozzák. A dohányzás, az elhízás és a testmozgás hiánya mind növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A Lancet brit orvostudományi folyóiratban publikált kutatásban több mint száz iráni faluból mintegy 6800 ember vett részt. A résztvevők fele megkapta a négy hatóanyagot tartalmazó politablettát, és tanácsokkal látták el őket, hogyan élhetnek egészségesebben. A résztvevők másik fele csak tanácsokat kapott.

Öt év elteltével 202 súlyos szívkoszorúér-megbetegedés fordult elő a 3421 ember között, aki szedte a tablettát. A tablettát nem szedő csoport 3417 tagjából 301 komoly szívbeteg került ki.
A megelőző gyógyszerkombináció szedése a kutatás szerint 35 ember közül egynél megakadályozná a súlyos szívbetegség kialakulását egy ötéves periódusban.
Tom Marshall, a Briminghami Egyetem professzora a BBC-nek elmondta: tanulmányuk bizonyította, hogy ezt a stratégiát érdemes megfontolni.
A kutatás szerint a politabletta jelentősen csökkentette a magas koleszterinszintet, de csak kis hatása volt a vérnyomásra. A gyógyszert a kutatás során az ötven éven felüliek kapták, tekintet nélkül arra, hogy volt-e korábban szívproblémájuk.

Kapcsolódó tartalmak

Nizal Szarrafzadegan, az Iszfaháni Orvostudományi Egyetem tudósa szerint tekintettel a politabletta megfizethetőségére, jelentős lehetőségek rejlenek alkalmazásában a szív- és érrendszer egészségének javításában és a világ vezető halálokainak megelőzésében.
A politabletta ötlete 2001 óta ismert, de a brit-iráni kutatás volt az első nagy tanulmány hatásának igazolására.
A gyógyszert az Egyesült Királyságban nem törzskönyvezték, és a szakemberek szerint ez nem is lenne könnyű.

Forrás: DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)31791-X

 

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés