Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Három közegészségügyi intervencióval 94 millió korai haláleset lenne megelőzhető

A Harvard T.H. Chan kutatói által végzett kutatás eredményei szerint a vérnyomás csökkentésére, a sóbevitel csökkentésére és a transzzsírok étrendből való kiiktatására tett világméretű intézkedésekkel a kardiovaszkuláris megbetegedések miatti halálozás incidenciája drasztikusan csökkenthető lenne.

hirdetés

„A közegészségügyi erőforrásoknak erre a három intézkedésre való koncentrálása 2040-re rendkívül jelentős hatással lehet a kardiovaszkuláris egészségi állapotra” – mondta a kutatás vezetője.

A kutatás összefoglalója a Circulation folyóiratban jelent meg.

Az analízishez a kutatók több nemzetközi vizsgálat eredményeit és a WHO által készített felméréseket hassználtak fel. A kutatók becslése szerint a magas vérnyomás kezelésének a népesség 70 százalékára való kiterjesztésével 39,4 millió ember élete lenne meghosszabbítható. A nátriumbevitel 30 százalékkal való csökkentése további 40 millió halálesetet előzne meg, emellett a hipertónia visszaszorításához is hozzájárulna, a transzzsírok eliminálása pedig 14,8 millió korai halálozás megelőzését tenné lehetővé.

A potenciálisan megelőzhető korai halálesetek összességének több mint fele, illetve a 70 év alatti korosztályban a kétharmaduk férfiakat érint, akik körében világszerte magasabb a nem fertőző betegségek miatti halálozási arány. Az intézkedések pozitív hatásából a legtöbbet a kelet-ázsiai, csendes-óceáni, dél-ázsiai régiók, illetve a szubszaharai országok profitálnának.

Kapcsolódó tartalmak

A kutatók hangsúlyozták, hogy számos intézkedést kellene bevezetni ahhoz, hogy a kardiovaszkuláris betegségek miatti korai halálesetek száma csökkenjen. Az egyik lényeges stratégia a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szélesebb körű alkalmazása. A kutatók elismerték, hogy a három intézkedés széles körű bevezetése nagy kihívást jelent, amihez az egyes országoknak további forrásokat kellene fordítaniuk az egészségügyi rendszer kapacitásának és minőségének javítására. Korábbi elemzések szerint ugyanakkor ezek a ráfordítások megtérülnek.

Az egyik ilyen példa az észak-kaliforniában bevezetett Kaiser Permanente program, amelynek keretében jobb terápiás protokollokkal, betegbarát szolgáltatásokkal és a hipertóniás betegek nyomon követését elősegítő egészségügyi információs rendszerek alkalmazásával a lakosok 90 százalékára kiterjesztették a magas vérnyomás ellenőrzését 2001 és 2013 között. Hasonló intézkedéseket vezettek be néhány alacsony és közepes jövedelmű országban is, és mindenhol számottevő fejlődést tapasztaltak a magas vérnyomás kezelésében és ellenőrzésében.

 

Forrás: "Three Public Health Interventions Could Save 94 Million Lives in 25 Years," Vasilis Kontis, Laura K. Cobb, Colin D. Mathers, Thomas R. Frieden, Majid Ezzati, Goodarz Danaei, Circulation, June 10, 2019, DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.038160

Fordította: Dr. Kaló Anna

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek

hirdetés