Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ígéretes a kanadai kutatók által kifejlesztett ebolavakcina

Egy fázis 1, randomizált klinikai vizsgálat igazolta az ebolavírus elleni vakcina jó tolerálhatóságát és biztonságosságát, valamint az immunizációt követő 6 hónappal is az antitestek magas szintjét találták a résztvevők vérében.

hirdetés

A kutatás eredményei a CMAJ (Canadian Medical Association Journal) folyóiratban jelentek meg.

A kutatócsoport egy koordinált, nemzetközi erőfeszítés részeként végezte el a klinikai vizsgálatot annak érdekében, hogy az ebolavírus vakcinajelölteket minél gyorsabban értékeljék és elérhetővé tegyék a járvány megfékezéséhez. Afrikában nemrégiben előfordult néhány csoportos ebolafertőzés, és továbbiak várhatóak, mivel a túlélők továbbra is átvihetik a fertőzést az egészséges emberekre.

A klinikai vizsgálatban 40 egészséges, 18 és 65 év közötti alany vett részt, a célja a vakcina biztonságosságának értékelése és az immunreakció kiváltásához szükséges legkisebb dózis meghatározása volt. Három dózist vizsgáltak, 30 résztvevő kapott vakcinát és 10 alany placeboinjekciót. A mellékhatások enyhék és mérsékelten súlyosak voltak, csak három súlyos reakció fordult elő, többek között fejfájás, hasmenés és fáradtság, de ezek is mind maradéktalanul rendeződtek.

„A kutatás eredményei biztatóak, a vizsgálati alanyok mindhárom dózist jól tolerálták, és nem találtunk biztonságossági kockázatot”- mondta a kutatócsoport vezetője.

Kapcsolódó tartalmak

Világszerte számos ebolavírus vakcinajelölt értékelése van folyamatban fázis 1, 2, és 3 vizsgálatok keretében. Ezt a VSV (vesicularis stomatitis vírus) ebola vakcinát a kanadai Népegészségügyi Intézet Országos Mikrobiológiai Laboratóriuma fejlesztette ki. Egy hasonló kutatást párhuzamosan elvégeztek az egyesült államokbeli Walter Reed Army Institute of Research laboratóriumában is.

A VSV vad típusa elsődlegesen állatokat (szarvasmarhát, lovat) fertőz meg, ritkán okoz humán infekciót.

Az ebből a vizsgálatból és más kutatásokból származó adatok szerint a 20 millió PFU dózis az optimális, amit az endémiás területeken immunhiányos betegeken fognak értékelni. Két afrikai vizsgálóhelyen tervezett vizsgálatban HIV-fertőzött betegeken fogják értékelni a VSV-ebola vakcina hatásosságát és biztonságosságát. Egy már lezárult fázis 3 vizsgálat szerint a vakcina hatékony az ebola megbetegedés prevenciójában a nemrégiben igazolt eseteknél.

Az ebola folyamatos jelenlétét figyelembe véve ezek az eredmények alátámasztják az engedélyezett ebola vakcina kifejlesztésére tett további erőfeszítések fontosságát.

Forrás: Eurekalert

Ajánlott cikkek

hirdetés