Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Koronavírus - Önkénteseket megfertőzve vizsgálják a vakcinák és kezelések hatékonyságát

A világon elsőként egészséges és fiatal önkénteseket fognak megfertőzni az új típusú koronavírussal a kutatók Nagy-Britanniában az oltóanyagok és kezelések hatékonyságának tesztelése, valamint a vírus működésének és terjedésének jobb megértése céljából.

hirdetés

Az úgynevezett "human challenge" kutatást, vagyis kontrollált humán fertőzéses vizsgálatot néhány héten belül kezdik meg 90 önkéntessel - írja a BBC News.
A 18 és 30 éves kor közötti alanyokat biztonságos és kontrollált környezetben fertőzik meg a vírussal és az orvosok folyamatosan figyelni fogják az egészségi állapotukat.

Kapcsolódó tartalmak

Az ilyen típusú tanulmányok kulcsszerepet játszottak különböző betegségek, köztük a malária, a tífusz, a kolera és az influenza kezelésének kifejlesztésében.
A mostani vizsgálat segíteni fogja a kutatókat annak meghatározásában, hogy mi az a legkisebb mennyiség az új típusú koronavírusból, amely már elegendő a megfertőződéshez és az immunrendszer miként reagál erre.
Mindez segíteni fogja a koronavírus okozta Covid-19 jobb megértését, valamint hozzájárul új vakcinák és kezelések kifejlesztéséhez.
A tanulmány a brit kormány vakcina-munkacsoportja, az Imperial College London, a Royal Free London NHS Foundation Trust és a hVIVO vállalat együttműködésében valósul meg.
"Arra számítunk, hogy ezek a tanulmányok egyedülálló betekintést nyújtanak a vírus működésébe és segítenek megállapítani, hogy melyek azok az ígéretes vakcinák, amelyek a legnagyobb eséllyel megakadályozzák a megfertőződést" - mondta Clive Dix, a munkacsoport ideiglenes vezetője, hozzátéve, hogy nagy szükség van újabb vakcinák és kezelések kifejlesztésére.
Kezdetben azzal a vírusváltozattal fogják megfertőzni az önkénteseket, amely a járvány tavaly márciusi kirobbanása óta cirkulál Nagy-Britanniában, és kis kockázatot jelent az egészséges felnőttekre nézve.
Az alanyok egy részét valószínűleg beoltják egy már jóváhagyott oltóanyaggal és csak ezt követően fertőzik meg őket, hogy megállapítsák, melyik a leghatékonyabb vakcina.

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés