Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Koronavírus - Szlovákiában nőtt a fertőzöttek száma

Újabb 26 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját Szlovákiában, és így csütörtök délig elérte a 426-ot a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter.

hirdetés

Szlovákiában az utóbbi héten rendszerint naponta több mint hússzal nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. A növekedés üteme némileg gyorsult vasárnap és hétfőn már egyaránt 22, kedden 27, szerdán pedig 37 volt. A szerdai adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb csaknem 1200 tesztet végeztek el, ami több mint háromszorosa a korábbi napi átlagnak. Eddig összesen 10 288 vírustesztet végeztek el, ezek közül 9862 bizonyult negatívnak. A bizonyítottan fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül mozog, közülük jelenleg 118-at kezelnek kórházban, hármójukat intenzív osztályon. A kórnak Szlovákiában egyelőre nincs hivatalosan elismert halálos áldozata, eddig 5 személy felgyógyulását erősítették meg.

Kapcsolódó tartalmak

Még megközelítőleg 3100 szlovák állampolgár vár külföldön a hazatérésre, őket 2 két héten belül haza lehet hozni, de ehhez növelni kell azokat a szálláskapacitásokat, ahová a hazatérőket a kötelező kéthetes karanténra el lehet helyezni - mondta csütörtökön Martin Klus külügyi államtitkár, aki jelenleg a kinevezése után hazatérve karanténba vonult Ivan Korcok külügyminiszter feladatait is ellátja. Közben vegyes fogadtatásra talált a szlovák belpolitikában Igor Matovic miniszterelnök azon szerdai kijelentése, miszerint az ország teljes "lekapcsolása" (blackout), vagyis egy néhány hetes rendkívüli állapot és "katonai fegyelem" bevezetése lehetne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja. A felvetést a négypárti kormánykoalíció néhány liberális politikusa elutasította, ugyanakkor többen voltak, akik elképzelhetőnek nevezték, hogy támogatnák az ötlet megvalósítását.

A rendkívüli állapot lehetséges elrendelésével kapcsolatban, Marek Domin alkotmányjogász a TASR szlovák hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a szlovák alaptörvény csak - a már korábban bevezetett - rendkívüli helyzet elrendelését teszi lehetővé, és a szigorúbb korlátozásokat megengedő rendkívüli állapotot csak terrorista támadás, illetve utcai zavargások előfordulása vagy hasonló eset kapcsán engedélyezi. Hozzátette: az alkotmány vonatkozó kitételei természetesen módosíthatóak, és a jelenlegi szlovák kormánykoalíció alkotmányozó törvények elfogadásához szükséges többséggel rendelkezik a pozsonyi törvényhozásban. Az új típusú koronavírus terjedése és az emiatt bevezetett korlátozások Szlovákiában az emberek hétköznapjain kívül fogyasztási szokásaikat is megváltoztatták banki elemzések szerint. A Szlovák Takarékpénztár (Slovenská Sporitelna) adatai szerint márciusban éves szinten közel 60 százalékkal nőtt az az összeg, amelyet az emberek élelmiszer vagy drogériai termékek vásárlására költöttek. Az online vásárlások esetében a növekedés még nagyobb volt, az élelmiszerek esetében éves szinten több mint 120 százalék, a drogériai termékeknél pedig 84 százalék.

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés