Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Koronavírus - Tábori kórházat építenek Prágában, gyorsan nő a fertőzések száma

Tábori kórházat építenek Prágában. Az 500 ágyas intézmény építését szombaton kezdi el a hadsereg a cseh főváros északi részén fekvő Letnany kiállítási területen - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke csütörtökön Prágában.

hirdetés

"Az új kórházi férőhelyek építése szombaton kezdődik a Letnany kiállítási területen. Az 500 ágyas létesítmény építését a hadsereg fogja bebiztosítani" - mondta Hamácek újságíróknak.
"A kórházi pótkapacitás létrehozását a járvány terjedésének kedvezőtlen prognózisa tette szükségessé" - mondta Andrej Babis kormányfő újságíróknak a prágai katonai repülőtéren, mielőtt elindult volna Brüsszelbe az Európai Unió tagállamai vezetőinek csúcstalálkozójára.
"Nagyon gyorsan új kórházi férőhelyeket kell építenünk, a jelenlegi helyzetben ez kiemelt feladat" - hangsúlyozta a miniszterelnök. "Nincs már időnk, a prognózis nem jó, a számok rémisztőek, a dolog valóban nagyon, nagyon sürgős" - állapította meg Babis. A tábori kórház személyzetét az állami kórházak igazgatói fogják biztosítani.

A kormány már kiadta az engedélyt a szükséges kórházi ágyak megvásárlására. Az állami tartalékalapban mintegy 2500 ágy van, de ez a válságstáb értékelése szerint nem lesz elegendő a helyzet kezeléséhez. Babis elmondta, hogy az ügyben felvette a kapcsolatot a gyógyfürdőkkel és a bajor partnerekkel is. "A fertőzések száma mindenütt emelkedik. Szóbeli ígéreteket kaptunk a szomszédoktól, de nem akarunk rájuk támaszkodni, szeretnénk mindent önerőből megoldani" - tette hozzá.
Csehországban csütörtökön 9544 új koronavírus fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legmagasabb napi esetszám. A kórházakban 2678 személyt kezelnek, közülük 518 állapota súlyos. A halottak száma szerdán 35-tel 1172-re emelkedett.
Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a védőeszközökből van elég. Roman Prymula szakminiszter bejelentette: megállapodott a kórházigazgatókkal a tervezett műtétek ideiglenes elhalasztásáról, hogy minél több ágyat a szabadíthassanak fel a Covid-19-es betegek számára.

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés