Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kutatók új tuberkulózis elleni terápiát fejlesztettek ki

Az írországi Royal College of Surgeons kutatócsoportja kidolgozott egy olyan új tuberkulózis elleni kezelési módot, amely áttörést hozhat a tbc kezelésében és a fertőzés terjedésének visszaszorításában.

hirdetés

Az új terápia lényege, hogy a betegek inhalációs formában alkalmazzák a hatóanyagot, ami egyrészt csökkenti a tüdőben lévő tbc baktériumok számát, másrészt a beteg immunrendszerét is aktiválja a tbc elleni küzdelemben.

A tuberkulózis megelőzésére csak egy védőltás létezik, amit 1921-ben fejlesztettek ki. Ez a vakcina a tbc leggyakoribb formájának prevenciójában nem kifejezetten hatékony, és nem is alkalmazható minden betegcsoportnál. A védőoltás leginkább a tbc bizonyos típusai ellen véd, és általában csecsemőkorban alkalmazzák magas kockázatú populációkban.

A tuberkulózis világszerte a 10 vezető halálozási ok között van. A WHO adatai szerint 2017-ben 10 millió ember betegedett meg tbc-ben és a fertőzés 1,6 millió halálesetet okozott. A WHO becslései szerint az új esetek közül 558 ezer rezisztens a leghatékonyabb, első vonalbeli antibiotikummal szemben. A gyógyszerrezisztens esetek 82 százaléka többféle antibiotikummal szemben is ellenálló.

Az MDR tbc közegészségügyi krízist és egészségbiztonsági fenyegetést is jelent, ezért a tbc terjedésének 2030-ig történő megfékezése az ENSZ fő egészségügyi célkitűzései között szerepel.

A kutatás során alkalmazott hatóanyag a transz-retinoinsav volt, ami egy A-vitamin származék, és korábbi vizsgálatokban már hatékonynak találták a tuberkulózissal szemben. A transz-retinoinsav (ATRA) oldat antibakteriális hatását a kutatók 1989-ben kezdték vizsgálni tbc baktériumokon. A legújabb kutatások alátámasztják, hogy az ATRA génexpresszió, monocyta-aktiváció és autofágia indukció kiváltásán keresztül szabályozza a fertőzésre adott immunválaszt.

„A tbc-fertőzés egyre nagyobb aránya válik rezisztenssé a jelenleg rendelkezésre álló antibiotikumokkal szemben, viszont ez az új terápia az antibiotikumkezeléssel párhuzamosan is alkalmazható lehet a tbc ellen, és az antibiotikumrezisztencia terjedésének megfékezésében is hasznos lehet” – mondta a kutatás vezetője.

A kutatók inhalációs alkalmazásra megfelelő PLGA (poli(laktát-ko-glikolsav)) mikropartikulumokból álló gyógyszerformát fejlesztettek ki, amely segítségével számottevően csökkenteni tudták a tbc baktériumok számát és a fertőzés által okozott tüdőkárosodás mértékét.

„A tuberkulózis sajnos továbbra is globális egészségügyi problémát jelent, ezért nagy szükség van új, innovatív terápiás eljárások kifejlesztésére, mint amilyen ez az inhalációs retinoidterápia is, amit hamarosan szeretnénk a klinikai vizsgálatokban is értékelni” – tette hozzá a kutatás munkatársa.

Forrás: Inhalable poly(lactic-co-glycolic acid) (PLGA) microparticles encapsulating all-trans-Retinoic acid (ATRA) as a host-directed, adjunctive treatment for Mycobacterium tuberculosis infection, European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, Volume 134, 2019, Pages 153-165, ISSN 0939-6411, https://doi.org/10.1016/j.ejpb.2018.10.020.

Fordította: Dr. Kaló Anna

Forrás: RDmag.com

Ajánlott cikkek

hirdetés