Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Üres kórházi kasszák

A legnagyobb adós kórházak idei kerete már az év első hónapjában elfogyott. Miután kiegyenlítették a közműszámláikat, már nem volt miből finanszírozniuk a napi betegellátást.

hirdetés

Január végén féltucatnál több kórház nem tudott rendelni gyógyszert, varrófonalat, steril anyagokat, eszközöket a betegek ellátásához. Idei keretük ugyanis már az év első hónapjában elfogyott, miután a kormány nem engedte kifizetni tavaly év végéig az adósságaikat, így a tartozások átkerültek az idei évre. A közműszámlák kiegyenlítését követően a kincstár által vezetett számlájuk fedezet hiányában lezárt, tehát hiába adták föl a rendeléseket, azok el sem juthattak a szállítókig. Miközben viszont az egyik törvény tiltja a fedezet nélküli vásárlást, a másik előírja, hogy beteg ellátatlanul nem maradhat. A januári fizetési krízissel érintett kórházak igazgatói ezért a fenntartóhoz, az Állami Egészségügyi Ellátóközponthoz fordultak útmutatásért: zárják be a kapukat vagy föloldja valaki a lezárt számláikat?

A fenntartónak egyik megoldásra sem volt felhatalmazása, ezért a kérdést továbbította az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahonnan továbbküldték azt a Pénzügyminisztériumba, amely több mint 10 nap múlva föloldatta a számlazárlatot. Ekkora már volt olyan intézmény, amelynek raktárkészletei egy-két naposra apadtak. Az nem derült ki, hogy - számviteli törvénymódosítás nélkül - miként adhatott fölmentést a pénzügyi tárca a túlköltésre, de ezt az érintettek nem is firtatták.

 

Forrás: nepszava.hu

Ajánlott cikkek

hirdetés