Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megtriplázódott Európában a kanyaró gyakorisága

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ új elemzése szerint 2017-ben harminc európai ország összesen 14 451 kanyaróesetet jelentett be, mai több mint háromszorosa a 2016-ban bejelentett esetszámnak. 2016-ban összesen 4643 esetről számoltak be a helyi hatóságok.

hirdetés

A WHO szerint a kanyaró gyermekek körében a vezető halálozási okok közé tartozik, becsléseik szerint naponta 450 gyermek hal meg kanyarófertőzés következtében világszerte.

A felmérésbe bevont 30 ország közül Románia jelentette a legtöbb, 5560 esetet, Olaszország 5004 kanyarós megbetegedést jelentett, Görögország 967-et, Németország pedig 929-et. Ez a négy ország teszi ki az összes bejelentett eset 86 százalékát.

Az ECDC szerint viszont ez a szám a valóságban sokkal magasabb lehet, különösen Romániában, mivel ott egy éppen zajló járvány késedelmeket okoz az esetek bejelentésében.

Az Európai Unió, illetve gazdasági térség minden országából jelentettek be kanyarós esetet, kivéve Lettországot és Máltát. Laboratóriumi és epidemiológiai adatok alapján 2017-ben 27 ország jelentette be a kanyarófertőzések eredetét, összesen 13 541 esetben, ami az összes megbetegedés 94 százaléka. Ezeknek az eseteknek a 89 százaléka minősült endémiásnak, 3 százalék behurcolt, 9 százalék pedig ezekkel összefüggő volt.

Kapcsolódó tartalmak

Az ECDC jelentése szerint 2017-ben a kanyaróval fertőzött betegek 37 százaléka volt 5 évesnél fiatalabb, 18 százalék volt 5 és 15 év közötti és 45 százalék volt 15 év feletti. Az incidencia az 1 év alatti gyermekeknél volt a legmagasabb, ezt követi az 1 és 4 év közötti gyermekek közötti gyakoriság.

A 2017-es beszámoló a vakcinációs arányokat is értékelte az EU/EEA országokban diagnosztizált kanyaróesetek körében. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hatósággal szemben az ECDC ajánlása szerint két adag MMR vakcinát kell alkalmazni a kanyaró elleni immunitás eléréséhez.

Az összes eset közül 13 610 betegnél (kb. 94%) volt ismert a vakcinációs státusz, ezeknek 87 százaléka nem kapott oltást, 8 százalék egy adag vakcinát kapott, 3 százalék pedig kettő vagy több adag oltást. A betegek 2 százalékánál nem volt ismert a beadott adagok száma. A nem beoltott betegek száma az 1 év alatti gyermekek között volt a legmagasabb (96%), mivel ez a csoport túl fiatal a kanyaróvakcina első adagjának a beadásához. A bizonytalan vakcinációs státusz a 25 és 29 éve közötti felnőtteknél volt a legmagasabb (13%).

A csecsemők különösen veszélyeztetettek a kanyaró szövődményeinek szempontjából, ezért náluk a legjobb védelmet a nyájimmunitás biztosítja. A nyájimmunitás kialakulásához a teljes populáció legalább 95 százalékának meg kell kapni a vakcina két adagját.

Forrás: CNN

Ajánlott cikkek

hirdetés