Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A magas kockázatú betegeknél azonnal el kell kezdeni az influenza kezelését

Az influenzafertőzés szövődményei leginkább a terhes nőket és a nagyon elhízott betegeket fenyegetik – esetükben a fertőzés akár halálos kimenetelű is lehet, ezért az Amerikai Fertőző Betegségek Társasága (IDSA) által kiadott irányelvek szerint ezeknél a betegeknél azonnal el kell végezni a szükséges vizsgálatokat és el kell kezdeni az antivirális kezelést, szükség esetén kórházi körülmények között.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Azoknál az influenzával diagnosztizált járóbetegeknél, akiknél magas a szövődmények kialakulásának kockázata, szintén antivirális terápiát kell alkalmazni. Az IDSA legfrissebb irányelvei a Clinical Infectious Diseases folyóiratban jelentek meg.

Az irányelvek olyan új és nagy pontosságú molekuláris tesztek alkalmazását javasolják, amelyek 15-60 percen belül eredményt szolgáltatnak, szemben a rapid influenza diagnosztikai tesztekkel (RIDT), amelyek ugyan gyorsan elvégezhetőek, de az influenzás járóbetegek legalább 30 százalékánál fals negatív eredményt adnak. Míg az influenza tüneteinek megjelenése után 2 napon belül ajánlott elkezdeni az antivirális kezelést azoknál a betegeknél, akiknél alacsony a szövődmények kockázata, az irányelvek szerint a magas kockázatú betegeknek akkor is fel kell írni az antivirális készítményt, ha már több mint 2 napja betegek.

A magas kockázatú betegek közé tartoznak a legalább 40-es testtömeg indexű betegek, a 2 év alatti gyermekek, a nemrég szült nők, immunszuppresszált betegek (betegség vagy gyógyszeres kezelés miatt legyengült immunrendszerrel rendelkezők, például HIV-fertőzöttek, daganatos betegek, szervátültetett betegek vagy krónikus szteroid kezelést kapó betegek), 19 év alatti és hosszú távú aszpirinterápiát kapó betegek, krónikus betegek (például asztmában, neurológiai betegségben, szív-, tüdő-, vese-, májbetegségben vagy metabolikus zavarban szenvedő betegek), valamint idősotthonokban ápolt betegek.

„Az influenza súlyos kimenetelű lehet, különösen a magas kockázatú betegek esetében, és ez a csoport számottevő” – mondta az irányelveket kidolgozó bizottság alelnöke, aki a CDC vezető munkatársa. „Az influenza prevenciójának leghatékonyabb eszköze az éves influenzaoltás, de a vakcina hatásossága nem 100 százalékos. A magas kockázatú betegek figyelmét fel kell hívni arra, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha az influenza tüneteit észlelik járványos időszakban.”

Az irányelvek hangsúlyozzák, hogy az antivirális kezelést haladéktalanul el kell kezdeni azoknál a hospitalizált betegeknél, akiknél magas a szövődmények kockázata, a gyógyszeres terápiával nem szabad várni még a molekuláris tesztek eredményéig sem. Az influenzateszt elvégzése azért fontos, mert a kezelőorvosok nagyobb valószínűséggel rendelnek a betegnek antivirális szert, ha már rendelkezésükre áll az egyértelmű diagnózis, és ez által az antibiotikumok nem megfelelő alkalmazása is jobban visszaszorítható, különösen járóbeteg rendelések esetében.

Kapcsolódó tartalmak

„A magas kockázatú, hospitalizált betegeknél fokozott a súlyos bakteriális infekciók veszélye, és a fertőző betegségeket kezelő orvosok szakértelme kritikus fontosságú a betegek legjobb ellátásához” – mondta a bizottság vezetője. „A kezelőorvosok azzal kapcsolatban is iránymutatást tudnak adni, ha az influenza nem reagál a gyógyszeres kezelésre, vagy a beteg állapota rosszabbodik.”

A korábbi irányelveket közvetlenül a 2009-es H1N1 influenzajárvány előtt tették közzé, ami a negyedik pandémia volt az utóbbi 100 évben. Ezt megelőzően 1918-ban fordult elő világméretű influenzajárvány, majd 1957-ben és 1968-ban. A pandémia olyan új, A-típusú influenza világméretű elterjedése, ami teljesen eltér a népességben elterjedt szezonális influenzavírustól. Miután a fertőzés elterjedt, néhány éven belül az új, pandémiás törzs válik szezonális patogénné. A legutóbbi szezonban az influenza az Egyesült Államokban becslések szerint 49 millió megbetegedést, 960 ezer hospitalizációt és 79 ezer halálesetet okozott.

„Folyamatosan foglalkozunk a következő pandémiára való felkészüléssel, de a szezonális influenza prevencióját és kontrollját sem hanyagoljuk el. Míg a pandémiákat nem lehet előre megjósolni, azt tudjuk, hogy influenzajárvány minden évben lesz, és ezért javítanunk kell a vakcináció helyzetét, a diagnosztikai lehetőségeket, illetve a betegek korai antivirális kezelésének módjait.”

 

Forrás: Infectious Diseases Society of America. "Flu is serious for pregnant women and others at high risk: Testing and treatment are key." ScienceDaily. ScienceDaily, 19 December 2018.

Timothy M Uyeki, Henry H Bernstein, John S Bradley, Janet A Englund, Thomas M File, Alicia M Fry, Stefan Gravenstein, Frederick G Hayden, Scott A Harper, Jon Mark Hirshon, Michael G Ison, B Lynn Johnston, Shandra L Knight, Allison McGeer, Laura E Riley, Cameron R Wolfe, Paul E Alexander, Andrew T Pavia. Clinical Practice Guidelines by the Infectious Diseases Society of America: 2018 Update on Diagnosis, Treatment, Chemoprophylaxis, and Institutional Outbreak Management of Seasonal Influenzaa. Clinical Infectious Diseases, 2018; DOI: 10.1093/cid/ciy866
 
Fordította: Dr. Kaló Anna

Referencia:

ScienceDaily

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés