Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A mikrobiom károsodása rontja az influenzavakcina hatékonyságát

A Stanford egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az orális antibiotikumok által a bélflórára gyakorolt negatív hatás hogyan befolyásolja az influenza elleni oltás által kiváltott immunválaszt.

hirdetés

Bár egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy a mikrobiom fontos szerepet játszik az immunműködésben, mégis kevés humán kutatási eredmény és bizonyíték áll rendelkezésre.

A Stanford egyetem kutatói ezért 33 egészséges önkéntes bevonásával további adatok gyűjtését tűzték ki célul. A 2014-15-ös influenzaszezonban 22 résztvevőt vizsgáltak, a 2015-16-osban pedig újabb 11 alanyt. Az első csoportban magas volt a már meglévő immunitás szintje az influenzavakcinában lévő vírustörzsekkel szemben, míg a második csoport immunitása gyenge volt.

Minden résztvevő kapott szezonális influenzaoltást. Az alanyok fele mindkét csoportban öt napig egy széles spektrumú, orális antibiotikumot is szedett, amely metronidazolt, vancomycint és neomycint tartalmazott. A védőoltást az antibiotikum-kúra után kapták meg a résztvevők.
Ezt követően a kutatók megvizsgálták a vizsgálati alanyok székletmintáit és vérmintáit, amelyeket a vakcina beadása utáni egy éven belül gyűjtöttek különböző időpontokban. A kutatócsoport nyomon követte a résztvevők immunválaszát, és ezt összevetették a bélflórájukban talált mikroorganizmusok számával.

A kutatás eredményei, amelyek összefoglalása a Cell folyóiratban jelent meg, alátámasztják, hogy az orális antibiotikumokkal kezelt alanyok bélflórája kevesebb baktériumot tartalmazott. A 2015-2016-os, alacsony immunaktivitású résztvevőknél az orális antibiotikumok szedése gátolta az immunválasz kialakulását a vakcina egyik vírustörzsével, a H1N1 A/California vírussal szemben.

A kutatás eredményei alapján ezeknek a vizsgálati alanyoknak a védettsége rosszabb az adott vírustörzzsel szemben, mint az antibiotikummal nem kezelt résztvevőké.

Kapcsolódó tartalmak

A kutatócsoport azt is feltárta, hogy az antibiotikumokat szedő alanyoknál az immunrendszerben bizonyos változások következtek be, proinflammatorikus állapot alakult ki, ami hasonló volt az influenzaoltást kapó időseknél észlelt állapothoz. A kutatók szerint ez összefüggésben van azzal a folyamattal, amely által a bélflóra az epesav metabolizmusát szabályozza.

"Mivel az antibiotikumok és a vakcinák a leggyakrabban alkalmazott készítmények, ez a kutatás jelentős befolyással lehet a klinikai gyakorlatra és a közegészségügyi intézkedésekre. Az új kutatási eredmények alapul szolgálnak azoknak a mechanizmusoknak a megértéséhez, amelyek a bél mikrobiom és az immunrendszer közötti kapcsolatot szabályozzák."

A kutatási eredmények arra is rávilágíthatnak, hogy miért reagálnak eltérően az idősek az influenzaoltásokra, miért gyengébb idős korban az immunrendszer, és miért rosszabb a védekezőképességük bizonyos patogénekkel szemben.

 

Forrás: Hagan, T., Cortese, M., Rouphael, N., Khurana, S., Golding, H., and Pulendran, B. (2019). Antibiotics-Driven Gut Microbiome Perturbation Alters Immunity to Vaccines in Humans. The Cell.

Fordította: Dr. Kaló Anna

Ajánlott cikkek

hirdetés