Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Egy új molekula segítségével teljesen elpusztíthatóak lehetnek a tumorőssejtek

A toledói egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy egy széles körben alkalmazott kemoterápiás hatóanyag továbbfejlesztésével olyan tumorellenes molekulák állíthatóak elő, amelyekkel a tumorőssejtek elpusztíthatóak lehetnek.

hirdetés

Az új kutatási eredmények nem csak a daganatellenes terápiában hozhatnak áttörést, hanem a daganatos betegségek évekkel későbbi kiújulását is megelőzhetik.

„Még ugyanazon a daganaton belül is rendkívül nagy a sejtek variabilitása, és bizonyos sejtek, például a tumorőssejtek, amelyek a daganatok kiújulásáért felelősek. A kutatók már régóta dolgoznak olyan módszer kifejlesztésén, amivel ezek a sejtek elpusztíthatóak, és ez az új molekula véleményünk szerint alkalmas lehet erre a célra” – mondta a kutatás vezetője.

A kutatók által izolált hatóanyag a tumorőssejtekhez kapcsolódik, és meggátolja a cisztein felszívódását ezekbe a sejtekbe, ami által elpusztítja azokat. A citotoxikus hatás független a sejtciklustól, és nincs összefüggésben az apoptózissal. Az új molekula nem befolyásolja a tubulinok és a mitokondrium működését, a hatásmechanizmus alapja a ferroptózis nevű folyamat.

„Jelenleg nincsen olyan gyógyszer, ami a tumorőssejteket el tudná pusztítani, és mivel ez az új hatóanyag-csoport szelektíven a tumorőssejtekre hat, akár kombinálható lehet más kemoterápiás szerekkel a még átfogóbb daganatellenes hatás érdekében."

A kutatás során az új molekulák szarkómák és az emlőrák egy altípusa, a klaudinszegény emlőrák ellen bizonyultak kiemelkedően hatékonynak. A klaudinszegény emlőrák az emlőrákos esetek körülbelül 14 százalékáért felelős, és a kezelése sok esetben nehézségbe ütközik, ezért az új terápiás lehetőségnek különösen nagy jelentősége lehet ebben a betegcsoportban.

 

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41598-019-42251-5

Forrás: Eurekalert

Ajánlott cikkek

hirdetés