Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A fiatal felnőttek körében rohamosan emelkedik az elhízással összefüggő daganatok gyakorisága

A The Lancet folyóiratban közzétett felmérés eredményei szerint az elhízással összefüggő daganatos betegségek gyakoriságának emelkedése a fiatal felnőttek körében ronthatja a rákos betegségek összmortalitásának csökkentésében elért sikereket.

hirdetés

Az amerikai népesség körülbelül kétharmadát felölelő felmérés azt tárta fel, hogy 1995 és 2015 között hatféle olyan daganatos betegség gyakorisága emelkedett az 50 év alattiak között, amelyeknek az elhízás ismert kockázati tényezője. Minél alacsonyabb volt a felmérésben részt vevők életkora, annál szignifikánsabb volt a rákos betegségek incidenciájának emelkedése.

A vizsgált időszak alatt a hasnyálmirigyrák incidenciája például évente körülbelül 1 százalékkal emelkedett a 45 és 49 év közötti felnőttek körében. A 30-34 év közötti korcsoportban az átlagos növekedés ennek több mint kétszerese volt, a 25 és 29 év közöttieknél pedig az incidencia 4,4 százalékkal emelkedett évente.

A 25 és 80 év közötti ötéves időszakokat összehasonlítva a többi vizsgálat daganattípus – veserák, epehólyagrák, húgyúti daganat, vastagbélrák - esetében is a 25-29 év közötti korcsoportban volt a legmagasabb az éves incidenciaemelkedés (6,23%, 3,71%, 3,35% és 2,41%).

„A kutatásunk eredményei egy olyan, nemrég felbukkant folyamatot tártak fel, amely az elhízással összefüggő daganatos betegségek növekvő gyakoriságára hívják fel a figyelmet” – mondta a kutatás munkatársa, az Amerikai Rákellenes Szövetség munkatársa.

Az elhízás gyakorisága az Egyesült Államokban az elmúlt 40 évben több mint duplájára emelkedett, de világszerte megfigyelhető a túlsúlyos népesség arányának növekedése: napjainkban körülbelül 2 milliárd ember túlsúlyos vagy elhízott.

A kutatók megjegyezték, hogy az új daganatos megbetegedések száma sokkal magasabb volt az idősebb korcsoportokban, annak ellenére, hogy az incidencia növekedésének üteme a fiatal felnőtteknél volt a legmagasabb. A hasnyálmirigyrák esetében például a 24-29 éves korcsoportban 100 ezer főre vetítve 2 esetet diagnosztizáltak, míg az 50-84 év közöttieknél 37 eset fordult elő 100 ezer főre vetítve.

1980 és 2014 között a daganatos betegségek 20 millió halálesetet okoztak, de 2014-re a mortalitás 20 százalékkal csökkent, 240/100 ezer halálesetről 192/100 ezerre, ami főként a dohányzás visszaszorításának köszönhető.

„A jövőben viszont az elhízás sajnos ismét a mortalitás növekedéséhez vezethet. Az elhízás napjainkban a daganatos betegségek megelőzhető okai közül az egyik legfontosabb – az USA-ban 12 daganatos megbetegedésből 1 eset hátterében az elhízás a fő kiváltó ok, Angliában pedig 20 esetből 1-nél.”

Korábbi kutatások alapján az elhízás összefüggésben van a fiatalkorban kialakuló vastagbélrák gyakoriságának növekedésével, amit az új elemzésben vizsgált, 1995 és 2015 közötti esetek is alátámasztanak.

A felmérésben 30 féle daganatos betegséget vizsgáltak, amelyek közül 20-nál már korábban is felmerült az elhízás szerepe. A 12 daganattípus közül 5-nél az újonnan diagnosztizált esetek számának növekedése a legfiatalabb korcsoportban volt a legnagyobb mértékű, a hatodiknál, a myeloma multiplexnél pedig a 30-as éveik elején járó felnőtteknél volt a legjelentősebb a gyakoriság emelkedése. A többi 18 daganattípus közül csak kettőnél igazolták az incidencia növekedését, a többi megbetegedés gyakorisága pedig nem változott vagy – a dohányzással vagy fertőzésekkel összefüggő patomechanizmusúak esetében – csökkent.

A kutatók szerint kiemelt fontosságú, hogy a háziorvosok sokkal nagyobb figyelmet fordítsanak az elhízott és túlsúlyos betegek szűrésére, ezen belül is a BMI rendszeres kiszámítására, valamint a betegek alaposabb tájékoztatására az elhízás miatti fokozott rákkockázattal kapcsolatban.

Forrás: Emerging cancer trends among young adults in the USA: analysis of a population-based cancer registry, The Lancet Public Health, Published Online February 4, 2019, DOI: 10.1016/S2468-2667(18)30267-6

Fordította: Dr. Kaló Anna

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek

hirdetés