Fókuszban a klinikai farmakológia

Gyógyszerek előállítása 3D nyomtatóval, kiberfenyegetés a gyógyszeriparban – a klinikai farmakológia legfontosabb eredményei mellett idén különleges témák is előtérbe kerülnek a Magyar Klinikai Farmakológusok Kongresszusán.

hirdetés

A háromnapos tanácskozás csütörtökön kezdődött Debrecenben.

A Debreceni Egyetem évtizedek óta a klinikai farmakológia vezető központja, ezért a Magyar Klinikai Farmakológusok Kongresszusának 21 éve Debrecen ad otthont. Az idei tanácskozásra csaknem 500 szakember érkezett, hogy megvitassa és megismerje az ágazat újdonságait.

-  Az utóbbi években a biológia hatóanyagok kutatására, kifejlesztésére nagy figyelem irányul, ezért a biológiai terápiák kapcsán van a legtöbb klinikai vizsgálat. Emellett bár napjainkban még tömeg gyógyszergyártás történik, de a távlati cél a személyre szabott orvoslás, az egyedi gyógyszerek alkalmazása – mondta a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Kovács Péter, a konferencia szervezőbizottságának elnöke.

A Debreceni Egyetem professzora úgy fogalmazott: a klinikai farmakológia az a tudomány, ami összekötő híd az elméleti gyógyszerkutatás és a klinikai alkalmazás, a gyógyítás között. A kutatók által kifejlesztett gyógyszerjelöltek alkalmasságát és hatásosságát szigorú szabályok szerinti klinikai gyógyszervizsgálatokkal ellenőrzik. A kongresszus szakmai programja lehetővé teszi a szakterület legfontosabb eredményeinek áttekintését, a várható hazai és nemzetközi változások megismerését.

Vecsernyés Miklós, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánja arról beszélt, hogy a klinikai farmakológia vizsgálatok csapatmunkát igényelnek.

- A gyógyszer hatásosságának és mellékhatásának kimutatására törekszünk, ennek megfelelő igazolására, azért, hogy ne hamisítsanak semmit és ne kerüljön be a rendszerbe olyan, ami nem valós. A gyógyszerbiztonság rendkívül fontos és ebben a gyógyszerésznek meghatározó szerepe van - hangsúlyozta a dékán.

Az idei rendezvény különleges témái közt szerepelnek a gyógyszerfejlesztésben megjelenő innovatív 3D nyomtatási lehetőségek, valamint a D-vitamin kezelés és a csonttörések kockázata a klinikai vizsgálatok tükrében. Neves hazai szakemberek – köztük Debreceni Egyetem szaktekintélyeinek – tartanak előadásokat egyebek mellett a gyógyszeriparban tapasztalható kiberfenyegetés és a -biztonság relevanciájáról, továbbá a „Big Data” szerepéről a személyre szabott orvoslásban.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

DOTE