Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Új biomarkert fedezhettek fel petefészekrák kemoterápiában

A tumor mikrokörnyezetének viselkedése megjósolhatja a rezisztencia kialakulását platinaalapú kemoterápiában – állítja egy új tanulmány.

hirdetés

Egy 24 páciens bevonásával készült kisebb prospektív megfigyelésben a kutatók megállapították, hogy a stromasejtek nagyobb arányával rendelkező tumorban a rákesetek 80%-a kemorezisztensnek bizonyult, míg a kisebb aránnyal rendelkező tumorok 74%-a reagált a platinaalapú kemoterápiára.

A platinaalapú kemoterápia javasolt kezelés petefészekrák esetén. A betegek 15-30%-ánál azonban rezisztencia vagy különböző refrakter betegségek alakulhatnak ki és ez akadályt jelent a hatékony ellátásban. Egyes eredmények alátámasztják a feltevést mely szerint a rosszindulatú daganatok azon részei melyekben stroma nagyobb aránnyal van jelen stimulálják az invazív tumorok malignus részeinek növekedését és proliferációjáta. Több hámeredetű rákbetegség esetében a tumorban a stroma nagyobb arányú megjelenését rosszabb prognózis kísérte. Korábban nem volt hatékony és valid prediktív biomarkere a petefészekrák-rezisztenciának.

Emil Lou az amerikai University of Minnesota kutatója csapatával egy prospektív megfigyelésen alapuló tanulmányt készített petefészekrák gyanújával diagnosztizált nőbetegek bevonásával. Céljuk az volt, hogy egy tumoralapú platina-rezisztenciát jelző prediktív biomarkert azonosítsanak.

A vizsgálatban 60 nő vett részt. 49 esetben vettek mintát medencében teret foglaló daganatokból a mintákból pedig 29 esetben hisztopatológiai módszerekkel primer petefészekrákot mutattak ki. A pozitív próbák közül 24-hez álltak rendelkezésre adatok a tumor-stroma vizsgálatára. Ezen kívül a betegadatokból is lehetett következtetni a kemoszenzitivitásra vagy épp kemorezisztenciára.

A mintákat HE-nal festették illetve két sejtvonalban két külön antitesttel is jelölték a 29b és 199a mikroRNS-eket. A tumor-stroma megoszlását két tapasztalt patológus értékelte ki, ők azonban nem ismerték a kemorezisztenciára vonatkozó adatokat. Ezek alapján 50% alatt alacsony és 50% felett magas kategóriákba sorolták a mintákat.

A vizsgált betegek átlagéletkora 62 év volt. 875%-uknak volt high-grade epithelialis karcinómája. A CA-125 kimeneti érték 416-nak adódott (szélsőértékek: 32-2782). 

Kapcsolódó tartalmak

A rezisztenciát mutató daganatok 80%-ánál a tumor-stroma arány 50% felett, a kemoszenzitív tumorok 737%-ánál 50% alatt volt (p=0,047).

A 29b és 199a miRNS-ek expressziója nem mutatott szignifikáns korrelációt a kemorezisztenciával.

A szerzők úgy vélik, a stroma viselkedése hasznos prediktív biomarkere lehet a platinaalapú kemoterápia elleni rezisztenciának. Nagyobb adathalmazokban ez egy relatív kedvező árú és hatékony eszköz lenne mely akár alapja lehet kezelési stratégiáknak és a klinikai döntéshozatalnak petefészekrákban.

 

Szerző: Lovász Kolos

Referencia: https://www.gelbe-liste.de/onkologie/ovarial-ca-neuer-biomarker-platinresistenz

Ajánlott cikkek

hirdetés