Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Új, kísérleti antitest terápia hozhat áttörést a stroke kezelésében

2010-ben világszerte a halálesetek mintegy 25 százalékának hátterében a trombózis állt, amelynek kialakulásában a vérlemezkék kulcsszerepet játszanak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kardiovaszkuláris betegségek (myocardiális infarktus, stroke, alsó végtagi ischaemia, vénás tromboembólia), daganatos betegségek, fertőzések, gyulladásos betegségek során sok esetben kialakul trombózis. Az akut koszorúér szindróma terápiájában jelenleg a vérlemezkegátló készítmények jelentik a kezelés alapját, de ezek a gyógyszerek emelkedett vérzéskockázattal járnak, ami bizonyos betegcsoportokban, illetve cerebralis artériás trombózis kezelésében korlátozza az alkalmazásukat.

Ischémiás stroke kezelésére jelenleg az egyetlen sürgősségi terápia a trombolízises revaszkularizáció és/vagy a mechanikus thrombectomia, de azoknak betegeknek az aránya viszonylag kicsi (15% alatti), akiknél ez a beavatkozás elvégezhető, és a sikeres kezelés aránya is 50% alatt marad. A trombolízis és trombectomia sikertelenségének hátterében szinte biztosan a vérlemezkék állnak, ezért fontos lenne olyan új vérlemezkegátló hatóanyagok kifejlesztésére, amelyek jobb biztonságossági profillal rendelkeznek. Egy francia kutatócsoport a vérlemezkéken található glikoprotein VI elleni terápiás antitest kifejlesztését tűzte ki célul, ami egy teljesen új, nagy hatékonyságú és szelektív vérlemezkegátló készítmény hatóanyaga lehet a jövőben.

A Hollandiában 48 egészséges önkéntes részvételével lefolytatott fázis 1 klinikai vizsgálat célja az ACT017 nevű vizsgálati készítmény biztonságosságának, tolerabilitásának, farmakokinetikájának és farmakodinámiájának értékelése volt. A vizsgálati alanyok az ACT017 mindegyik adagját (125-200 mg) jól tolerálták és nem fordult elő súlyos mellékhatás. Az ACT017 nem befolyásolta a vérzési időket.

Kapcsolódó tartalmak

A vizsgálat során sem a vérlemezkeszámban, sem a GPVI expresszióban nem észleltek változást. Az ACT017 alkalmazása gátolta a GPVI működését és a hatás időtartama dózisfüggő volt. Az új vérlemezkegátló hatóanyag egészséges önkénteseknél kedvező biztonságossági és tolerabilitási profillal, valamint konzisztens farmakokinetikai és farmakodinámiás tulajdonságokkal rendelkezett.

A fázis 1 vizsgálat eredményei lehetővé teszik az ACT017 biztonságosságának és hatásosságának további értékelését akut trombózis terápiájában: hamarosan elindul egy fázis 2a, randomizált, kettős vak, multicentrikus, nemzetközi, placebo-kontrollált, egyszeres parallel dóziseszkalációs biztonságossági és hatásossági vizsgálat (ACTIMIS), ami az ACT017 kiegészítő terápiaként való alkalmazását fogja értékelni 4,5 órával akut ischémiás stroke bekövetkezése után. A kutatás elsődleges célkitűzése a kezelés biztonságosságának értékelése, különös tekintettel a vérzéses eseményekre. Másodlagos célkitűzés a NIHSS pontszám kiindulástól való változásának meghatározása, illetve képalkotó vizsgálatok alapján az agyi léziók kiterjedésének és az érújraképződésnek a feltérképezése.

Forrás: Christine Voors-Pette, Kristell Lebozec, Peter Dogterom, Laurie Jullien, Philippe Billiald, Pauline Ferlan, Lionel Renaud, Olivier Favre-Bulle, Gilles Avenard, Matthias Machacek, Yannick Plétan, Martine Jandrot-Perrus. Safety and Tolerability, Pharmacokinetics, and Pharmacodynamics of ACT017, an Antiplatelet GPVI (Glycoprotein VI) Fab. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 2019; DOI: 1161/ATVBAHA.118.312314 

Fordította: Dr. Kaló Anna

Referencia:

MedicalResearch.com

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés