Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Valós kockázatokkal jár a homeopátiás szerekbe vetett téves bizalom

A bizonyítékokon alapuló orvoslás szószólói szerint a homeopátia nem más, mint egy bonyolultan, körülményesen – és a betegek számára drágán – kidolgozott placeboterápia, amelyben az alkalmazott készítmények semmilyen hatóanyagot nem tartalmaznak, ezért farmakológiailag teljesen hatástalanok.

hirdetés

A hatásosság hiánya miatt ezeknek a termékeknek a gyógyszertárakban történő árusítása sok szakember szerint etikátlan, mivel megtéveszti a fogyasztókat. A homeopátiás szerek gyógyszertárakban való forgalmazása hozzájárul ahhoz a téves képzethez, hogy a homeopátiás gyógymódok mögött tudományos legitimáció áll.

A ténylegesen hatékony gyógyszeres terápia homeopátiával való helyettesítése ugyanakkor olyan valós kockázatokkal és veszélyekkel jár, amit sajnos sok eset alátámaszt. Egy 7 éves kanadai gyermek súlyos Streptococcus fertőzését például antibiotikumterápia helyett homeopátiás szerekkel kezelte az édesanyja, majd rosszabbodó állapota ellenére sem vitte orvoshoz, és a gyermek belehalt a fertőzés szövődményeibe. Egy másik, ausztrál gyermeknél ekcéma miatt kialakult Streptocoocus-A fertőzés járt halálos kimenetellel, mert a szülők visszautasították az antibiotikumkezelést, és kizárólag homeopátiás szerekkel kezelték gyermeküket.

Idén márciusban egy 7 éves, olasz kisfiú halt meg encephalitis következtében, miután a szülei homeopátiás szerekkel kezelték a fülgyulladását. 2016-ban az FDA 10 gyermek halálát és több mint 400 mellékhatás bejelentést vizsgált ki egy fogzási problémákra alkalmazott homeopátiás szerrel kapcsolatban. A hatóság felhívta a szülők és gondozók figyelmét, hogy a készítmény alkalmazását azonnal hagyják abba, és vigyék orvoshoz a gyermeket, ha görcsrohamok, letargia, túlzott álmosság, izomgyengeség, székrekedés vagy agitáció jelentkezik. A Hylands nevű vállalat által gyártott készítménnyel kapcsolatban az FDA már 201-ben is kiadott egy biztonságossági figyelmeztetést, mert a termékekben inkonzisztens mennyiségű belladonát azonosítottak és számos mellékhatásról is kaptak bejelentést. Az FDA 2017 novemberében újabb figyelmeztetést adott ki ugyanerre a termékre vonatkozóan.

Kapcsolódó tartalmak

A homeopátia hatástalanságát igazoló tudományos eredmények és a hagyományos terápia elmulasztása miatti halálesetek ellenére a homeopátiás elven alapuló készítmények népszerűsége töretlen: 2013-ban Németországban 500 millió eurót költöttek ilyen termékekere. Angliában ugyanakkor például egy 2010-es parlamenti jelentés publikálását követően visszaesett a homeopátiás szerek forgalma, mivel a bizottság által közzétett kutatási eredmények a homeopátia hatástalanságát igazolták.

Az angol parlament tudományos és technológiai bizottsága szerint a homeopátiás készítmények és terápiák társadalombiztosítási támogatását meg kell vonni, mivel a tudományos kutatások eredményei igazolják, hogy a homeopátiás szerek semmivel sem hatásosabbak a placebónál.

Forrás: FDA, Independent.co.uk

https://www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm230762.htm

Szerkesztőink ajánlása

Ajánlott cikkek

hirdetés