A brit kormány életbe léptette a járványkészültség késleltetési szakaszát

A brit kormány életbe léptette csütörtökön az új típusú koronavírus okozta járvány elleni intézkedési terv következő szakaszát, amelynek hivatalosan meghatározott célja, hogy a járvány minél később és minél alacsonyabb szinten érje el csúcspontját.

Az iskolák bezárását azonban a brit kormány továbbra sem tervezi.

    Boris Johnson miniszterelnök - akinek vezetésével a nap folyamán ülésezett a kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA) - a Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján elmondta: a felülvizsgált útmutatás csütörtöktől az, hogy mindazok, akik makacs, száraz köhögéssel küszködnek és magas lázuk van, legalább egy hétre különítsék el magukat környezetüktől.
    Johnson közölte, hogy a kormány továbbra sem rendeli el az iskolák bezárását, illetve a nagy tömegeket vonzó rendezvények betiltását, megtiltja viszont az iskoláknak a külföldi osztálykirándulások szervezését.
    A tilalom péntektől lép életbe.
    Nagy-Britanniában a csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint 596 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust, a halálos áldozatok száma tíz.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója, aki Chris Whitty angliai tisztifőrovossal együtt részt vett Johnson csütörtök esti sajtótájékoztatóján, kijelentette ugyanakkor, hogy az új koronavírussal fertőzött britek száma ennél bizonyosan sokkal magasabb, ötezer és tízezer között lehet.
    Boris Johnson szerint az új koronavírus okozta járvány egy nemzedéknyi idő óta a legsúlyosabb egészségügyi válság. Sokan a rendszeresen visszatérő szezonális influenzához hasonlítják, sajnos azonban ez nem helytálló, mivel e vírussal szemben a lakosságnak nincs immunitása, így ez a betegség veszélyesebb - tette hozzá a brit kormányfő.
    Az új, felülvizsgált útmutatást idézve közölte: a kormány arra kéri a 70 évesnél idősebb, krónikus betegségekkel küszködő briteket, hogy egyelőre ne vegyenek részt tengeri hajókirándulásokon.
    Johnson szerint az új stratégia célja az, hogy az új koronavírus okozta járvány minél később és minél alacsonyabb esetszámmal érje el csúcspontját, mert ezzel időt és többletkapacitást lehet biztosítani az állami egészségügyi szolgálatnak (NHS) a felkészülésre és a minél alaposabb betegellátásra.
    A brit miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy néhány hét múlva kiterjesztik a terjedés késleltetését célzó útmutatást, oly módon, hogy ha valakinek felső légúti panaszai vannak és lázas, vele együtt minden családtagja különítse el magát környezetétől és maradjon otthon.
    Johnson kijelentette: a kormány fontolóra veszi a tömegrendezvények, például sportesemények betiltását. Jóllehet a tudományos útmutatás továbbra is, hogy egy ilyen intézkedés kevéssé hatékony a járvány megfékezésében, azonban a tömegrendezvények biztosítása többletterhet ró a hatságokra - tette hozzá.
    Arról, hogy a kormány miért nem rendeli el az iskolák bezárását, Johnson azt mondta: a tudományos útmutatás az, hogy az iskolák bezárásának elrendelése több kárt okozna, mint amennyi haszonnal járna.
    Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója a sajtótájékoztatón részletesebben is szólt arról, hogy Nagy-Britannia miért nem rendeli el az iskolák bezárását és általában miért nem hoz olyan drákói intézkedéseket, amilyeneket más európai országok foganatosítottak.

Vallance professzor kijelentette: a brit álláspont az, hogy a komoly társadalmi hatású intézkedéseket olyankor kell meghozni, amikor azok indokolttá válnak, mert a túl korán elrendelt rendkívüli intézkedések bevezetésére később ismét szükség lehet, és az embereknek esetleg éppen a járvány csúcspontján "lesz ebből elegük", vagyis abban az időszakban, amikor a legnagyobb szükség van az intézkedések fegyelmezett betartására.
    Hozzátette: az iskolabezárások hatékonysága minimális lenne, mert a zárlatot legalább 13-16 hétre kellene elrendelni, és sok diák a nagyszülőknél, vagyis a legveszélyeztetettebb korosztálynál töltené ezt az időszakot.
    Chris Whitty tisztifőorvos a sajtótájékoztatón - ezt a gondolatot továbbfűzve - megerősítette azt a korábban is hangoztatott szakvéleményét, hogy az új típusú koronavírus okozta betegség általános, az összes esetszámra vetített átlagos halálozási rátája egy százalék körüli, de az idősebb páciensek esetében ennél magasabb.
    Nicola Sturgeon skót miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a skót kormány javasolja az 500 főnél nagyobb tömeget vonzó nyilvános rendezvények felfüggesztését a jövő héttől.
    Sturgeon is azt mondta ugyanakkor, hogy a skót kormány jelenleg nem tartja szükségesnek az iskolák bezárását, de szintén javasolja a skóciai iskoláknak a külföldi osztálykirándulások felfüggesztését.
    Leo Varadkar ír miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy Írországban péntektől bezárják az iskolákat. Hozzátette: az ír kormány a 100 főnél nagyobb tömeget vonzó fedett, illetve az 500 fősnél nagyobb szabadtéri rendezvények felfüggesztését is javasolja.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek