További cikkek a Infektológia rovatból

Az Candida auris kórházakat fenyeget

A halálos, gyógyszer-rezisztens gomba aggasztóan gyorsan terjed a CDC jelentése szerint.

hirdetés

A Candida auris nevű gomba életveszélyes fertőzéseket okozhat a véráramba kerülve. Egészséges emberek számára nem jelent veszélyt, de a legyengült immunrendszerűek különösen a már meglévő betegségekkel küzdők, idősek és újszülöttek számára halálos lehet. Akár 60%-át is megölheti azoknak, akiket megfertőz.

A Centres for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a fertőzések száma drámai mértékben nőtt az elmúlt években, az Egyesült Államokban. 2021-ben 2377 megerősített klinikai esetet regisztráltak, ami 2017 óta több mint 1200%-os növekedést jelent. Eközben a gomba más kontinenseken is terjed. 2013 és 2021 között az Egyesült Királyságban állami adatok szerint 304 embert fertőzött meg. Európában a 2021-es 335 esetről 2022-re 655 esetre nőtt a szám.

A fertőzések túlnyomó többsége kórházi járványok eredménye. A gomba gyorsan terjed az egészségügyi intézményekben. A megelőzés érdekében a fertőzött betegek szűrése és elkülönítése, a fokozott kézfertőtlenítés és az érintett klinikai területek tisztítása szükséges.

A Candida auris kezelése kihívást jelent az orvosok számára a leggyakrabban használt gombaellenes gyógyszerekkel szembeni rezisztenciája miatt. A tudósok szerint a klímaváltozás is hozzájárulhat a hirtelen megjelenéséhez és terjedéséhez. Arturo Casadevall, a Johns Hopkins University mikrobiológusa szerint: "Hatalmas védelemmel rendelkezünk a gombákkal szemben a testhőmérsékletünk okán. Ugyanakkor a globális felmelegedéshez a gombák is alkalmazkodnak és kitolódik a környezeti hőmérsékleti határuk."

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

thesun.co.uk

Ajánlott cikkek