További cikkek a Infektológia rovatból

A népegészségügyi központ legfrissebb járványjelentése

A 36. héten két tömeges, közösségi gastroenteritis járványról érkezett jelentés.

hirdetés

Kiadta friss tájékoztatását a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya a hazai járványügyi helyzetről. Közlésük szerint két településen 64, illetve 95 fő betegedett meg hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel járó fertőzéssel, és 5 beteget diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázzal a 36. héten. Ezzel 25-re nőtt a magyarországi esetek száma 2023-ban.

A 36. héten két tömeges, közösségi gastroenteritis járványról érkezett jelentés - közölte az NNGYK. Egy Bács-Kiskun vármegyei településen egy általános iskola alsó tagozatán 2023. szeptember 8-án 276 fő exponáltból (249 fő diák, 27 fő pedagógus és iskolai dolgozó) 64 tanuló betegedett meg gastroenteritises tünetekkel (hasi görcs, hányás, hasmenés), kórházi ápolás egyiküknél sem vált szükségessé. A megbetegedések hátterében az élelmiszer közvetítő szerepe nem zárható ki, a járványügyi és a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. A területileg illetékes járási hivatal az iskolában folyamatos fertőtlenítést rendelt el.

Egy Zala vármegyei településen 2023. szeptember 7-től kezdődően több intézményben hasmenéssel, hasi fájdalommal és hányással járó megbetegedések fordultak elő. Az étkezést több intézményben is biztosító főzőkonyhához kapcsolódóan összesen 871 fő exponáltból 95 fő megbetegedését jelentették, amelyek 4 oktatási intézményben (73 tanuló) és egy szociális otthonban (21 fő ellátott és 1 fő gondozó) fordultak elő. A megbetegedések enyhe lefolyásúak voltak, kórházi ápolás senkinél nem vált szükségessé.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

NNGYK

Ajánlott cikkek