További cikkek a Infektológia rovatból

Aggasztó a szexuális úton terjedő fertőzések gyakoriságának növekedése

A gonorrhoeás esetek 48 százalékkal, a szifiliszes esetek 34 százalékkal, a chlamydiás esetek pedig 16 százalékkal emelkedtek.

hirdetés

A szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k) Európa-szerte tapasztalható növekedése miatt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) óvatosságra int mindenkit a nyári szezonban. Dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvosa szerint a fertőző nemi betegségek megelőzésében a biztonságos szex mellett a nyílt kommunikációnak is óriási szerepe van.

A szifilisz, a gonorrhoea és a chlamydiás esetek számának aggasztó növekedése miatt sürgető szükség lenne a nemi úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos edukációra, a fertőzések megelőzésének és tesztelés jelentőségének hangsúlyozására és a szexuális tudatosság növelésére – hangsúlyozza dr. Karászi Viktória az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) nemrégiben közzétett statisztikáját kommentálva.

Az ECDC szerint ugyanis 2022-ben Európában a bejelentett STI-esetek száma jelentősen megnőtt az előző évhez képest. A gonorrhoeás esetek 48 százalékkal, a szifiliszes esetek 34 százalékkal, a chlamydiás esetek pedig 16 százalékkal emelkedtek. A szexuális úton terjedő fertőzések kezelés hiányában súlyos egészségügyi szövődményekhez, többek között kismedencei, krónikus fájdalomhoz, meddőséghez és neurológiai, valamint szív- és érrendszeri problémákhoz vezethetnek. A terhesség alatti kezeletlen szifilisz fertőzés súlyos következményekkel járhat a magzatra nézve is – teszi hozzá a szakember.

„A fertőző nemi betegségek megelőzésében elsősorban az egyén felelősségét kell hangsúlyozni. Önmagunk és partnerünk védelmének egyik leghatékonyabb módja a biztonságos szex gyakorlása, valamint a rendszeres és következetes óvszerhasználat (vaginális, anális és orális szex esetén egyaránt). Ugyanilyen fontos azonban a szexuális partnerekkel történő nyílt és őszinte kommunikáció. Ha valakinél felmerül a gyanú STI-fertőzésre, haladéktalanul tájékoztassa partnereit, hogy szükség esetén ők is kivizsgálásban és kezelésben részesüljenek.”

Az ECDC a nyári STI-fertőzések kockázatának mérséklése kapcsán arra is felhívja a figyelmet, hogy mindenki gondoskodjon szexuális játékszereinek megfelelő tisztításáról és fertőtlenítéséről. Kiemelten fontos továbbá a szexuális érintkezés előtti és utáni kézmosás, valamint a nemi szervek és az anális területek higiénéje. Ha valakinél hasmenés alakul ki, kerülje a szexuális aktivitást, és mihamarabb forduljon orvoshoz!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint naponta több mint 1 millió ember kap nemi úton terjedő fertőzést, ami világszerte jelentős népegészségügyi problémát jelent. A rendszeres tesztelés és szűrés kulcsfontosságú az STI-k korai felismerésében és kezelésében. Ha valaki azt gyanítja, hogy nemi fertőzést kaphatott el, azonnal forduljon orvoshoz, mivel az időben történő kezelés létfontosságú a betegség további terjedésének és lehetséges szövődményeinek megelőzése érdekében – figyelmeztet dr. Karászi az Infektológiai Központ szakembere.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Ajánlott cikkek